Красимир Каракачанов: Кампанията „Бъди войник“ е успешна, но трябва да се търсят и други начини за приобщаване на младите към военната професия

Красимир Каракачанов: Кампанията „Бъди войник“ е успешна, но трябва да се търсят и други начини за приобщаване на младите към военната професия

28 ноември 2019  |   0 коментара

Кампанията „Бъди войник“ е успешна и ефективна, но трябва да потърсим и други начини, с които да приобщим повече млади хора към военната професия.

Това каза пред журналисти в старата столица министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. Той пристигна по обяд във Велико Търново и се включи в празника на НВУ „Васил Левски“, след което ще уважи и заключителното събитие от кампанията „Бъди войник“, която се реализира от Министерство на отбраната.

За първите 9 месеца на 2018 година в армията ни бяха постъпили 325 военнослужещи войници, тази година за същия период са 602, тоест почти двойно. От кампанията „Бъди войник“ очевидно има ефект и ако го съчетаем с трите години, в които увеличаваме заплатите по решение на Правителството на Република България със средно по 10%, виждаме, че това е пътят, чрез който можем да приобщаваме повече млади хора към военната професия. Разбира се не смятам, че това е всичко. Мисля, че трябва да потърсим и други форми. Например Военните окръжия трябва да бъдат много по-активни в местата, в които присъстват. Допълнителен ефект ще има и като въведем военното обучение в по-разширена форма в средните училища и също така се надявам, че промените, които подготвяме в Закона за отбраната и въоръжените сили, в частта да създадем възможност за доброволна военна служба, ще дадат възможност на повече хора да изберат професията на военнослужещите, каза военният министър.

Красимир Каракачанов допълни, че относно часовете по военно обучение в училищата има много разногласия.

Няма да скрия, че имаме спор с Министерство на образованието и с чиновниците там, които смятат, че петте часа, които има в момента в училищата са достатъчни. Мнението на Министерството на отбраната и на експертите е, че пет часа са не само недостатъчни, а дори излишни. Тоест те трябва да са поне от порядъка на 15-20 часа в годината с възможност и за практическо запознаване с воинския живот, в което може да влиза и доброволен летен курс, иначе ефектът е никакъв, каза министър Каракачанов и бе категоричен, че вместо децата да изучават неща, които никога няма да им влязат в практиката и в живота, е по-хубаво да изучават българската история, в която военната служба е най-красивата и славна част от нея.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *