Красимир Каракачанов и Юлиан Ангелов пред Би Ай Ти

Красимир Каракачанов и Юлиан Ангелов пред Би Ай Ти

24 март 2017  |   0 коментара

Би Ай Ти предоставя един час разговор на основните претенденти за власт, в който да покажат техни човешки качества и политически възможности, за да е вашият избор информиран. В кросфайъра на Би Ай Ти един кандидат-депутат се изправя срещу трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Николай Конакчиев.

Тази вечер в предизборното студио на Би Ай Ти е кандидатите от Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Красимир Каракачанов и Юлиан Ангелов.

Този път имаме сериозно намерение да участваме в изпълнителната власт, но нямам претенции да стана премиер. Няма и пукнатини в коалицията, макар да е имало между нас тримата (лидерите на партиите в коалицията – Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров – бел.ред.).

Това заяви категорично Каракачанов, като призна, че е имал притеснения, но те са отпаднали още след представянето на Обединените патриоти на президентските избори.

На въпрос какво ще правят с политическото ухажване от толкова много страни – и от ГЕРБ, и от БСП, той отвърна, че това не го изненадва, след като, по думите му, партиите са „попреписали“ много от идеите им в предизборните си платформи.

Защо премиерът трябва да е партиен лидер, попита Каракачанов реторично и заяви, че ако БСП и ГЕРБ не се разберат по този въпрос, то от тях няма смисъл, а българските граждани не са длъжни да стават заложници на техните амбиции.

Лидерът на ВМРО, според когото от 27 години партиите си играят на леви и десни, на комунисти и антикомунисти, смята, че най-разумното решение е те да бъдат най-после националноотговорни, да седнат на една маса и да се разберат по най-важните проблеми на държавата, по които всяко едно правителство да работи в годините напред.

Не говорим за това да направим триглав змей, добави и Ангелов.

Сред някои от националните приоритети Каракачанов изреди работещата икономиката, демографската криза, сигурността, доходите, здравеопазването, както и образованието, за което според него държавата трябва да поеме своята отговорност.

Двамата припомниха, че едно от предложенията им е да се премахнат таксите за детски градини и ясли за всички, за да имат достъп до ранно образование и социално слаби и етнически групи.

Запитан откъде да дойдат пари за това, Каракачанов изреди някои от местата на течове в държавата, от които по изчисленията му могат да се съберат поне 5 млрд. лв., сред които злоупотребите с инвалидни пенсии, контрабандният внос на горива, раздутата държавна администрация, корупцията, злоупотребите с европейски пари и задушаването на бизнеса от бюрокрацията.

Предложихме промяна в закона за ревизирането на инвалидните пенсии, което социалното министерство не изпълни, припомни Ангелов. Предлагахме и мерки за промяна на социалната система, за да се стимулират ражданията в младите, образовани семейства, добави и Каракачанов.

Демографската катастрофа е най-големият проблем и то не само от емоционална гледна точка – че българите ще бъдат малцинство един ден, а заради това, че предопределя срива в икономиката и липсата на квалифицирана работна ръка, коментира още лидерът на ВМРО.

Двамата обещаха и ако Патриотите са част от властта занапред, да предложат текст за ограничаване на двойното гражданство, който да важи за гражданите на онези държави, които също не го разрешават.

Нямаме против български граждани да гласуват, а друга държава да се меси във вътрешната политика на България, заяви той и по повод твърденията за турска намеса във вътрешната ни политика и изборите, както и организираното от Патриотите спиране на автобусите от Турция на границата.

Той е категоричен, че изселниците, които идват да гласуват у нас, се финансират и организират от турската държава и служби, както и новосъздадената партия ДОСТ, която той нарече новия любимец на Анкара.

Плащат им пътуването, дават им 11 дни отпуск, разрешават им двойно гражданство, което в Турция е забранено по закон, защото се използват за пета колона у нас, коментира Каракачанов.

Да сте чули някой да е протестирал срещу гласуващите българи в Германия или другаде, ала нито Меркел, нито Тръмп не са включвали служби и администрация, за да впрягат българите да гласуват за нещо си, отбеляза лидерът на ВМРО, според когото специално в Турция злоупотребите са много отдавна, а от 2009 г. насам са почнали най-големите нарушения.

Двамата събеседници коментираха и въпроси от международната политика.

Идеята за Европа на две категории няма да сработи и ще доведе до приключване на ЕС, който има нужда от радикална реформа от гледна точка на бюрократизирането и безотговорността на брюкселската бюрокрация, категоричен е Каракачанов. Той се обяви за връщане към първоначалната идея – Европа на нациите и суверенните държави.

Няма как всички да стигнат до Европа, заяви той пък за Балканите. Според него като член на ЕС ние можем да извлечем много ползи от това, че страни като Сърбия и Македония са на вратата на Общността, и да се превърнем в локомотива на тяхното придвижване. Това, според него, ще увеличи и шансовете за стабилност в региона.

Що се отнася до Македония, той отново потвърди формулата за активна добросъседска политика, но само ако държавата спре да фалшифицира българската идентичност и история. Според Каракачанов политическата ситуация там не е по-малко взривоопасна ситуацията от тази в Турция след преврата.

На въпрос чий е Крим лидерът на ВМРО каза, че не може да се отговори пряко без да засегнеш едната от двете страни, а ние не трябва да си бъркаме носа в проблемите между Украйна и Русия, смята Каракачанов. Най-добре е България да е инициатор за търсене на мирни решения, добави той.

Що се отнася до споразумението СЕТА, Патриотите са категорично против.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *