Красимир Каракачанов: Да бъдеш войник е чест!

Красимир Каракачанов: Да бъдеш войник е чест!

23 октомври 2018  |   0 коментара

Преди 1400 години ние не сме дошли тук като бежанци, а като воини. Българската църква ни съхрани в турско робство, но българската армия е тази, която ни освободи като народ, благодарение на която днес сме тук. Да бъдеш войник е чест! Нашата амбиция е да върнем вниманието на обществото към Българската армия, да покажем, че въпреки лишенията българският войник изпълнява своите конституционни задължения, оказва помощ на хората при бедствия и аварии, участва в спасителни операции. Искаме да покажем, че да бъдеш войник е въпрос на чест и достойнство, че има мъже и жени в униформа, които са готови, както своите прадеди, да воюват и да умрат за България.

С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри кампанията „Бъди войник“ на  Министерството на отбраната за привличане на кандидати за военна служба.

Министър Каракачанов отбеляза, че след премахването на наборната военна служба през 2008 г. и намаляването на бюджета на Министерството на отбраната с 40% се е наложило съкращаване на военните формирования в много региони на страната. Според него, обществото заслужава да има по-високо доверие в своята армия, а това може да се постигне с популяризиране на нейната дейност.

Искаме да покажем лицето на Българската армия от древността до наши дни, да покажем на младите хора, че те имат своето място в нейните редици, каза той.

Началото на кампанията беше поставено с киноспектакъл в Националния дворец на културата, в който участваха Гвардейският представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на Въоръжените сили и рок група „Б.Т.Р.“  Бяха  излъчени мотивационни видеоклипове, заснети в реална среда на действие на военнослужещите от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и бригада Специални сили.

Пред журналисти министър Каракачанов съобщи, че до края на годината ще бъде представен за широко обществено обсъждане Законопроектът за доброволната военна служба. 

И това е другата цел на кампанията – да могат младите хора да се ориентират и тези, които имат желание да получат военно обучение, да знаят как да го направят, посочи той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *