Красимир Каракачанов: В Долна Митрополия ще учат и частни, и чуждестранни студенти

03 април 2019  |   0 коментара

Възстановяването на военновъздушното училище ще даде възможност освен кадрите, които ще обучаваме по държавна поръчка за българската армия, да има и частни, и чуждестранни студенти, които да се обучават за граждански пилоти.

Това каза в студиото на „Още от деня“ по БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той добави, че така ще бъде решен един от проблемите, очертани от авиационната общественост в България, когато той е станал министър. Според него за няколко години училището в Долна Митрополия ще може да се самоиздържа по примера на Военноморското училище във Варна.

На въпрос за новите самолети за българските ВВС и свързаната с тях подготовка на пилотите Каракачанов заяви, че преподаватели ще се наберат или ще се създават.

Това е процес, това не може да стане за една година. Можем да имаме студенти както от натовски държави, така и от ненатовски, които ползват такава техника, подчерта той.

По неговите думи едно от българските предложения, които са направени на американските партньори, е да има подобен център за обучение на пилоти в рамките на индустриалното сътрудничество при закупуване на самолетите F-16.

Всеки един пилот, който ползва подобна техника, да може да се обучава в България, обобщи Красимир Каракачанов.

Какво още коментира вицепремиерът и министър на отбраната вижте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *