Красимир Каракачанов връчи отличия на дарителите за новия войнишки паметник в Плевен

Красимир Каракачанов връчи отличия на дарителите за новия войнишки паметник в Плевен

29 декември 2019  |   0 коментара

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов връчи на дарителите за новия паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия, който бе издигнат в центъра на Плевен, отличия на Министерството на отбраната.

Хубаво е, че инициативата на сдружението „Героите на Дойран“ започна и завърши за една календарна година, посочи вицепремиерът в словото си на церемонията в областната администрация.

Плевен се сдоби с един прекрасен паметник - придобивка за града,  за поука на бъдещите поколения. И най-важното р, че това е отдаване на дължимото на онези български воини, които отдаваха живота си във войните за Освобождение и Обединение на България - да се осъществи българският национален идеал - освобождението на всички българи, които са били под чужда власт, и обединяването им в една държава, изтъкна Каракачанов.

По думите му новият паметник в Плевен е мястото, на което техните внуци и правнуци могат да поставят цвете. Немалка част от героите, загинали за свободата и Обединението на България, лежат в безкръстни гробове по бойните полета на Балканския полуостров, отбеляза министърът на отбраната. По думите му, осъществяването на тази идея е показало, че когато обединим усилия около една обща кауза, няма леви, няма десни. Така са били онези герои, изобразени на паметника, в окопите и в атака никой не е питал човека до себе си дали е ляв, дали е десен, дали е богат или беден - всеки е вършел това, което трябва, в името на България, заяви Каракачанов.

Вицепремиерът удостои с почетни грамоти всички, допринесли със средства и труд за осъществяване на идеята. Сред наградените дарители бяха граждани, депутати, представители на партии, военни формирования, фирми. Кметът на Плевен Георг Спартански, който е сред дарителите, гарантира, че при реконструкцията на площад „Свободата“ ще бъде създадена още по-подходяща среда около новия монумент.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *