Красимир Каракачанов: Време е нормалните да излязат напред

Красимир Каракачанов: Време е нормалните да излязат напред

29 април 2014  |   0 коментара

Ние ще сме голямата изненада на тези избори, казва лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю пред Мария Филева за в. „Преса“. 

Красимир Каракачанов е роден на 29 март 1965 г. Завършва история в СУ „Св. Климент Охридски“. Председател на ВМРО – БНД от 1997 г. Народен представител в 38-ото и 40-ото НС. Кандидат за президент на изборите през 2011 г. Женен, с едно дете.

- Г-н Каракачанов, ще успее ли на този евровот ВМРО да излъчи свой представител в ЕП?

- ВМРО е в коалиция с „България без цензура“, ЗНС и „Гергьовден“ и дори наполовина да са верни прогнозите на социолозите, имаме шанс да вкараме свой представител в ЕП. Зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки е на второ място в общата листа.

- Как се стигна до коалицията в този формат? Имаше ли съпротива в структурите ви?

- Съпротива нямаше, но имаше много въпроси. И те бяха предизвикани от пропагандата, развивана от политическите ни противници – че ББЦ е патерица на ДПС. Това е пълна измишльотина. По отношение на ДПС ВМРО винаги е имала ясно и категорично отношение – това е антиконституционна партия на етническа основа, която като участник в управлението си е извоювала име на най-крадлива, използваща властта за лично обогатяване. 

В споразумението, което подписахме с ББЦ, ясно е записано – основна политическа амбиция на нашата коалиция е изваждане на ДПС от властта и детронирането й като вечен балансьор.

- И вие ще поемете тяхната роля?

- България няма нужда от балансьор. Партиите трябва да си подават ръка, а не да се конфронтират до степен, че ДПС или друг политически тарикат да се намесва, за да разпределя порциите в държавата. Да вземем за пример Германия – второ правителство начело с дясната Меркел е в коалиция с левите. Защо? Германците знаят, че интересите на нацията стоят над партийните. А у нас водещи политици се фукат с контактите си с Меркел и в същото време се държат като негодници и разделят умишлено българския народ на враждуващи лагери – на комунисти и антикомунисти, монархисти и републиканци, гербаджии и бесепари, русофили и американофили... А зад тези идеологически паравани крадат 25 години. Целият този фалш трябва да бъде зачеркнат и напред да излязат нормални хора – патриоти, които служат на България, а не на джоба си.

- Говорите за предсрочни избори, само че не сме в такава ситуация...

- Позицията на нашата коалиция е категорична – ние ще работим за предизвикване на предсрочни избори след евровота. Ако доверието на хората ни позволи да вкараме поне трима евродепутати, това ще означава, че сме пробили и имаме потенциал да излезем с такова искане.

- А ако не успеете да вземете нито един мандат?

- Пълните салони в градовете, които обикаляме, показват големия потенциал на „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“. Ние ще сме голямата изненада на тези избори.

- Г-н Бареков ще се откаже ли от мандата си, за да остане в България?

- Амбицията на г-н Бареков е да остане в ЕП до съставяне на новата Европейска комисия. Тогава всеки глас ще е важен.

- Към кое европейско семейство ще се присъедините?

- Аз имам едно семейство - България. Това трябва да важи за всички наши представители в ЕП. А иначе решение ще вземем според интересите на България. Логично е да си член на някоя група, защото това ти дава повече възможности. Ще преценим къде възможностите на нашите евродепутати да влияят върху решенията на ЕП и на ЕК в полза на България, ще са най-големи. Априори изключваме крайнолевите и крайнодесните.

- Т.е. офертите сами ще дойдат при вас, стига да излъчите евродепутати.

- Ако ние излъчим поне трима евродепутати и от техните гласове зависи какъв ще е съставът на ЕК, това трябва да бъде изтъргувано максимално добре в полза на българските граждани. Т.е. всяко евро, което може да бъде взето, да бъде умножено по две. Досегашните български евродепутати си играят на леви и десни. Това е типично български парадокс – когато БСП е на власт, гербаджиите плюят и пречат, после местата се сменят. И какъв е резултатът – спират пари, които трябва да бъдат използвани за инфраструктура, за насърчаване на производството, за подобряване живота на хората. ЕП не е място за партийни игрички. Сега трябва да имаме единна позиция и за „Южен поток“, и за санкциите срещу Русия...

- И каква е вашата позиция?

- „Южен поток“ е много важен за страната инфраструктурен проект. Както „Набуко“, АЕЦ „Белене“ и 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Освен огромните инвестиции, реализирането на тези проекти ще открие много работни места и ще допринесе и за укрепване на националната ни сигурност. Категорично против съм санкциите срещу Русия не защото съм русофил, а защото България ще понесе огромни загуби. Както понесохме загуби от санкциите срещу Югославия и Ирак. Западните партньори ни потупаха по рамото, а България загуби милиарди долари.

- Други ваши теми са циганският въпрос, демографската криза и борбата с монополите. Какви решения на европейско ниво ще предложите,  за да се справим с тези проблеми?

- Европа отделя огромни средства за т.нар. циганска интеграция, а резултати няма. Вместо да превеждат парите на някакви фалшиви фондации, които просто ги крадат, те трябва да бъдат вложени в две направления – образование и създаване на трудови навици, иначе това население ще продължава да създава проблеми. В Конституцията е записано, че до 16-годишна възраст образованието е безплатно и задължително. Настояваме за възстановяването на наборната военна служба. Който е неграмотен, подлежи на трудова повинност. Там неграмотният поне ще усвои някакъв занаят.

Държавата трябва да се намеси и чрез законодателство да отнеме възможността на фирмите-монополисти да правят каквото си искат, без значение дали са електроразпределителни дружества или големи търговски вериги. Ако се налага, с отнемане на лицензи, разваляне на договори и изгонване от страната. Една Албания изгони ЧЕЗ, ние шикалкавим. Мога да се обзаложа с вас, че процедурата по отнемане на лицензи няма да стигне доникъде. Тези дружества имат силно лоби в ЕП, а за съжаление, в хора на лобистите се включи и българският президент.

Колкото до справяне с демографската криза, важно е да се стимулира грамотната раждаемост.  Ние предлагаме държавата да заложи на двудетния модел – всяко българско семейство да получава помощи само до две деца. За всяко следващо надбавки ще се дават на родителите със средно образование, а на тези с висше - ще са двойни. Ако и трите деца решат да учат в университет, таксите им трябва да се намалят наполовина. И понеже това ще срещне съпротива на европейско ниво, ролята на нашите евродепутати ще е да парират подобни опити.

- Към коя група избиратели се целите? Бареков се припозна като изразител на волята на „оскърбените и унижените“.

- Нашата коалиция е центристко-патриотична. Ние искаме да спечелим доверието на хората, на които им е писнало от политическите игри. Тези хора трябва да получат защита и представителство.

- Каква е разликата между вас и другите патриотични формации?

Разликата е, че ВМРО има 120-годишна история и никога не е сменяла своята идеология и не е правила компромиси с интересите на българската нация. Няма и да направи!

- Обвиняват ви, че сте популисти...

- Няма нищо популистко в идеята ни за безплатни лекарства за децата до 16-годишна възраст. Това ще струва 70 млн. лв. на година. Каква държава е това, ако не може да извади тези пари. Въпрос на воля. Ако ограничим източването на ДДС и контрабандата на акцизни стоки, в бюджета ще влезнат поне 3-4 млрд. лева, ще има и за 20 % увеличение на пенсиите и за здравеопазване.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *