Красимир Каракачанов: Вместо съветници - правителство в сянка

Красимир Каракачанов: Вместо съветници - правителство в сянка

02 ноември 2016  |   0 коментара

Минималната пенсия трябва да се изравни с прага на бедността - 300 лв.

Това казва в интервю пред Любомир Денов, в. „24 часа“, кандидатът за президент на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Красимир Каракачанов. 

- Г-н Каракачанов, може ли президентът ефективно да влияе върху политиката на правителството?

- Може и още как. Ако спечеля вота, няма да назначавам съветници, а ще събера екип от водещи специалисти в различни области, които ще разработват позиции по наболели проблеми в помощ на правителството. Те ще действат като кабинет в сянка.

- Ами ако истинското правителство не им обръща внимание? И без това президентът у нас е главно с представителни функции.

- Не е вярно, че президентът няма лостове за влияние. Първо, той разполага с такава сила като КСНС, стига обаче да умее да я управлява. Колко по-навременен и ефективен щеше да е КСНС за мигрантския наплив например, вместо за т.нар. хибридни заплахи и киберсигурността. Не казвам, че те не са важни. Но в момент, когато под прозорците ти е пълно с афганистанци и пакистанци, да търсиш друг дневен ред, е политическо късогледство. Ако и КСНС не свърши работа, президентът има право на обръщение към НС и към нацията. Ако не го чуят първия път, ще повтори и потрети. Всеки ден ще бъде в Народното събрание. Ще говори, ще убеждава. Може да организира и кампании. И ако и този път няма резултат, в правото му е да свика референдум. Е, нека тогава не го чуят. 

- Може ли обаче малка страна като нашата да отстоява независима външна политика?

- Какво като сме малка държава! Не всичко е въпрос на сила, иска се и малко акъл. Ще ви дам един пример. По време на преговорния процес за членство в ЕС бяхме принудени след натиск от Брюксел да затворим два реактора на АЕЦ „Козлодуй“, въпреки че експертите им даваха още дълъг живот. Точно тогава ние от ВМРО събрахме над 500 000 подписа за референдум. Какво пречеше на управляващите да го организират и да кажат на ЕС: „Сори, това е думата на народа!“

Второ, в тази остра конфронтация на световни сили като Русия и САЩ, не е работа на българския президент да играе ролята на ястреб, вземайки страната на Москва или на Вашингтон. Той трябва да се стреми към политика, която предотвратява военни конфликти. 

- Ама нали сме член на НАТО и ЕС?

- Това не ни задължава като папагали да повтаряме исканията САЩ и ЕС.

- Застрашава ли бедността националната сигурност?

- Определено. Тя води до огромна емиграция, до липса на качествена работна ръка, до конфронтация в обществото. Може да доведе и да граждански сблъсъци както стана през 1997 г. 

- В една фалирала Македония минималната пенсия е по-висока от българската! Как да вдигнем нашите?

- На първо време като повишим минималната пенсия до нивото на прага на бедността – 300 лв. Говоря за хората, които имат необходимия осигурителен стаж, а не социалната пенсия за онези, които нито са нито са учили, нито са работили. 

- Откъде да се вземат пари?

- Ами като се ограничат излишните харчове. Например като не се дават 1 млрд. лв. за саниране. Не че това не е необходимо. Но управляващите можеха тези пари да ги уредят от фондове на ЕС преди години. Тогава опцията бе Брюксел да ни даде 70%, а ние 30%. И знаете ли какъв бе аргументът на правителството като отказа – че нямало откъде да вземем 30-те процента. Е, сега пък ще се бръкнем за всичките 100%.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *