Красимир Каракачанов: Българските офицери трябва да живеят със съзнанието, че са лидери в обществото

Красимир Каракачанов: Българските офицери трябва да живеят със съзнанието, че са лидери в обществото

27 ноември 2018  |   0 коментара

Българските офицери трябва да живеят със съзнанието, че са лидери в българското общество.

Това каза във Велико Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на тържественото събрание, посветено на 140 години от създаването на първото военно училище и началото на военното образование в България.

Тежките времена, които изживява армията, ще бъдат изживени, защото голямата част от обществото и политическият елит, които смятаха, че след като сме член на НАТО, ще има кой да ни пази, ще има кой едва ли не да ни подарява въоръжение – тази илюзия започва да се изживява. Няма държава, която може да бъде силна, стабилна и просперираща, ако чака някой друг да гарантира нейната сигурност. Сигурността на България, нейната териториална цялост, независимост е зависела и ще зависи от Вас, господа офицери, от Вас, господа бъдещи офицери, подчерта военният министър в приветствието си.

Преди 140 години в първия випуск на Военното училище са постъпили 165 млади български мъже. Те са показали наученото още през 1885 година в Сръбско-българската война. Впоследствие възпитаници на Военното училище са водили битките по бойните полета на Тракия, Македония и Добруджа и са воювали, за да осъществят българския национален идеал - обединението на всички български земи, припомни Каракачанов.

Всички тези велики военачалници, които изброяваме, са знаели защо влизат във военно училище, са знаели как да възпитават своите войници и са знаели защо отиват и умират - защото са имали свой национален идеал – освобождението на останалите под турско робство българи и обединението на България. Какъв е днес нашият национален идеал? Трудно може да бъде казано. 45 години ни обясняваха, че националният идеал е световната пролетарска революция и създаването на световен социализъм или справедливост по света. 28 години ни обяснявам, че някакви нови европейски ценности са нашия национален идеал. Идеологиите идват и си отиват. Българската нация е вървяла напред, когато е уважавала своите национални идеали. Българските офицери трябва да имат един национален идеал – силна, просперираща и благоденстваща България, допълни още министърът на отбраната.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *