Красимир Каракачанов: България ще работи активно за реализацията на проектите по  Постоянното структурирано сътрудничество на ЕС

Красимир Каракачанов: България ще работи активно за реализацията на проектите по Постоянното структурирано сътрудничество на ЕС

31 януари 2019  |   0 коментара

България с готовност се включи в създаването на Постоянното структурирано сътрудничество, допринесохме в дебатите по отделните му аспекти, представихме своя актуализиран национален план и участваме в четири проекта, на един от които сме водеща нация – проекта за Модулен елемент за подводни интервенции. Страната ни ще работи активно за тяхната реализация.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на работната сесия в рамките на неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС, посветена на бъдещето на европейската отбрана.  Форумът се проведе в Букурещ, Румъния, на 30 и 31 януари под председателството на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Министрите на отбраната на страните-членки на ЕС обсъдиха Глобалната стратегия за външна политика и политика за сигурност на ЕС с нейните ключови концепции във връзка с отбраната, практическите аспекти за постигане на кохерентност между различните инициативи в областта на отбраната и влиянието на технологичните иновации върху въоръжените сили.

В изказването си министър Каракачанов посочи още, че трябва да бъдат задълбочени усилията за реализацията на Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната. Той припомни, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС страната ни имаше съществена роля за създаването на програмата, която е добра основа за бъдещия Европейски фонд за отбрана.

Европейският фонд за отбрана  трябва да се превърне в стимул за развитие на иновациите в сферата на отбраната, както и за технологичното ѝ развитие, каза министър Каракачанов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *