Красимир Каракачанов: Армията е готова да изпрати до 3000 военни и техника по границата с Гърция

Красимир Каракачанов: Армията е готова да изпрати до 3000 военни и техника по границата с Гърция

08 април 2019  |   0 коментара

Армията е готова да изпрати до 3000 военни с транспортна техника по границата с Гърция, за да предотврати мигрантски наплив. Това обяви след извънредна среща при премиера Бойко Борисов военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от БНТ.

Премиерът събра вътрешния министър, министъра на отбраната и шефовете на служби, след като 1000 мигранти от солунския лагер „Диавата" тръгнаха към Северна Македония, но бяха спрени от гръцките власти. Премиерът е настоял армията и полицията да са в готовност да реагират мигновено.

Общият извод след срещата е, че засилен миграционен натиск към България няма, нито пък има извънредна ситуация по българо-гръцката граница. Българо-гръцката и българо-турската граница се охраняват перфектно и към момента опитите за незаконни влизания са на минимално ниво.

Красимир Каракачанов обяви, че при необходимост, ако се създаде ситуация, армията е готова да изпрати 1200 души с транспортна техника първите 24 часа и общо 3000 военни, които да окажат подкрепа по предварително разчетени и изготвени планове на колегите си от Гранична полиция.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната:

Нашата задача е да вземем необходимите мерки и да не допуснем големи групи от хора да преминат на българска територия. В това отношение и органите на МВР са в готовност, не само Гранична полиция и Министерство на отбраната. При поискване от страна на вътрешния министър имаме готовност да изпратим необходимите хора, съоръжения и транспортна техника, подчертавам, като чуете МО и техника, не си представяйте танкове и БТР. Става ли? И в Турция и в Гърция, сред средите на самите нелегални имигранти, техните тартори в лагерите, има хора, които се опитват да организират и подбутват подобно движение.

Турция още миналата седмица взе много сериозни мерки, в Гърция също се успокои ситуацията. Но сме длъжни да вземем мерки. Предстоят и европейски избори и те могат да бъдат използвани за общополитически цели в Европа, каза още Каракачанов.

Красимир Каракачанов посочи, че възможността за раздвижване на мигрантските маси не е отпаднала, затова и периметърът на българската граница се наблюдава в дълбочина.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *