Красимир Богданов: Трябва да има по-строги мерки за тези, които убиват пчелите

19 май 2020  |   0 коментара

В предаването „В мрежата“ по Национална телевизия „България 24“ коментира народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов темата за тровенето на пчели у нас.

За съжаление много неща не се променят. Миналата година бяха дадени много обещания – беше създаден експертен съвет към Министерството на земеделието и храните, като в него бяха включени пчелари от различни региони от страната. Този съвет доколкото знам не се събира често, съответно не може да бъде взета неговата дума под внимание. В крайна сметка става това, което министерството решава, а то в момента не помага по никакъв начин на пчеларите. Видяхме отравянията в Плевенско. Получавам сигнали от други региони в страната за такива нерегламентирани пръскания. Мисля, че трябва да има по-строги мерки от страна на министерство на земеделието спрямо тези, които нарушават закона. Има закон, има наредба, но тя не се спазва от зърнопроизводителите. Пръска се с пестициди, инсектициди – без да се предупреждават пчеларите, съответно и общинските служби по земеделие и това се отразява на пчелите, категоричен бе Богданов.

В България през последните 30 години селското стопанство се развива на такава основа като в Латинска Америка – едни огромни латифундии на около 300 човека в държавата, които са безнаказани и получават милиони субсидии. А останалите страдат – зеленчукопроизводители, животновъди, хора, които отглеждат овощни дървета, и пчелари, които са най-онеправдани в цялата ситуация. Министерство на земеделието трябва да си влезе във функциите, трябва да обслужва не големите зърнопроизводители, както и големите прекупвачи на мед, защото изкупната цена се поддържа нарочно ниска, за да може да се изкупува на безценица българският мед, заяви депутатът.

Напоследък българският качествен мед е смесван с други некачествени и в крайна сметка за потърпевши пчеларите, които искат да правят нещо. Ако не се лъжа, в момента, цената на дребно е 3,50 лв. за кг мед, а усилията струват много повече, съобщи тревожните данни депутатът от ВМРО.

Красимир Богданов припомни, че депутатите от ВМРО са изготвили специални законодателни промени в полза на българските пчелари още миналата година, но тогава от министерството на земеделието са обещали, че ще вземат необходимите мерки, за да не бъдат отравяни пчели. Вместо това тази година трагедията се повтаря. Големите зърнопроизводители се чувстват безнаказани. Не се съобразяват със закона. Не уведомяват кметовете и пчеларите, че ще пръскат. Когато пък случайно дойде проверка, или скриват машините, или пък казват, че не използват инсектициди. Врачанският народен представител разкри, че има картел на големите собственици на земя, които получават субсидиите и се опитват да вземат и малкото, което получават пчеларите, докато предложенията на ВМРО са в полза на средните и малките производители. Друг голям проблем пред бранша са кражбите на кошери, които продължават да се неглижират от властите и МВР, а понякога липсата на 10 кошера може да съсипе инициативата на малкия производител на мед. Такъв проблем имаше преди броени дни във Врачанско.

Ще поискам обяснение от земеделския министър Десислава Танева по време на парламентарен контрол и ще предложа отново промени в законодателството, включително в Наказателния кодекс, където пръскането с отровни вещества да се наказва като криминално престъпление. Досега от ВМРО нямаме съгласие по въпроса с парламентарната група на ГЕРБ, но проблемът може да се реши на най-високо равнище на Коалиционен съвет, заяви, Богданов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *