Красимир Богданов с призив в подкрепа на Врачанската болница и медицинските сестри

Красимир Богданов с призив в подкрепа на Врачанската болница и медицинските сестри

05 април 2019  |   0 коментара

Народният представител от ВМРО Красимир Богданов отново се обръща с въпрос към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за спасяването  на МБАЛ „Христо Ботев“ гр. Враца. Врачанският депутат е провокиран от нестихващите протести на медицинските сестри и липсата на адекватни решения.

Уважаеми г-н министър, за пореден път се обръщам към Вас с призив за спасяването на врачанската болница. Както цяла България вече знае, МБАЛ „Христо Ботев“ е натрупала в годините сериозни задължения в резултат на управленски грешки и неправилни решения. Приветствам Ви в желанието за оздравяване на лечебното заведение. Всъщност, всички препоръки вече бяха изпълнени, но става все по-очевидно, че със собствени средства областната болница няма как да излезе от създалата се ситуация. Като резултат, днес тежестта понасят лекарите, медицинските сестри и санитарите, пише депутатът Красимир Богданов във въпроса си към здравния министър.

Заплащането на техния труд е несправедливо, неконкурентно на други близки болнични заведения. Това принуждава част от специалистите да потърсят реализация извън МБАЛ „Христо Ботев“. Като краен резултат страдат пациентите от област Враца, пък и от цяла Северозападна България, констатира Богданов, който е избран за народен представител от област Враца.

Красимир Богданов също напомня, че почти нищо от поеманите при срещите ангажименти не се изпълнява: нито е започнал ремонтът на родилното отделение, нито е отворила  инвазивната кардиология, нито са отпуснати средства за ремонт и апаратура на отделението по хемодиализа.

През последния месец на протест излязоха медицинските сестри, поставени в унизително финансово положение и лоши условия на труд. Сега им предлагат да подпишат колективен трудов договор при месечно възнаграждение 560 лв., колкото е минималната работна заплата.

Г-н Министър, сам разбирате, че при тези рестриктивни мерки, при огромните задължения към кредиторите, врачанската областна болница не само няма как да излезе от трагичното положение, но скоро ще остане и без персонал, пише още депутатът от ВМРО.

Неговият въпрос е: Какви мерки осъществява Министерството на здравеопазването за спасяването  на МБАЛ „Христо Ботев“ гр. Враца  и смятате ли да предприемете действия за оказване на регламентирана държавна помощ на лечебното заведение?

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *