Красимир Богданов стана член на Македонския научен институт

Красимир Богданов стана член на Македонския научен институт

22 май 2017  |   0 коментара

Красимир Богданов беше приет за член на Македонския научен институт, след като Управителният съвет на Института гласува с единодушие неговата кандидатура.

В уведомлението, подписано от председателя на МНИ доц. д-р Александър Гребенаров, се отправят пожелания за ползотворна работа в изследването българската история и популяризирането на националната кауза.

Богданов е автор на публикации, свързани с освободителните борби на македонските и тракийските българи и участието в тях на личности свързани с Врачанския край, като Кръстьо Българията, Александър Илиев, Маслина Грънчарова и др. Освен това той подпомага засилването на контактите в сферата на културата, образованието и науката с българските общности в Македония, Албания, Западните покрайнини, Банат, Бесарабия.

МНИ е създаден през 1923 г. в тягостната атмосфера на рухналите национални идеали, последвала войните за национално обединение. Институтът си поставя за цел да проучва историята, етнографията, езика и стопанския живот на Македония, да събира материали за националноосвободителните борби на македонските българи и да запознава с тях научната и културната общественост в България и в чужбина. Той се превръща в една от най-авторитетните научни институции между двете световни войни. С него свързват имената си учени като  Любомир Милетич, Иван Георгов, Александър Балабанов, Никола Стоянов, Михаил Арнаудов, Кирил Мирчев, Стоян Романски, Евтим Спространов, Кирил Пърличев.

Възстановен в началото на 90-те години, днес МНИ продължава своята народополезна дейност. Печатното му издание списание „Македонски преглед“ поддържа идеята за духовното единство и съхраняването на българското съзнание и национална култура сред българите по света. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *