Красимир Богданов: Предложението ни за въвеждане на квота за българска музика не засяга интересите на частни фирми

Красимир Богданов: Предложението ни за въвеждане на квота за българска музика не засяга интересите на частни фирми

19 март 2020  |   0 коментара

Предложението за въвеждане на квота за българска музика в ефира не засяга интересите на частни фирми и организации, притежаващи авторски права, каза за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Красимир Богданов, народен представител от „Обединени патриоти“ и един от вносителите на законопроекта. Той изрази надежда да бъде изготвен закон, който да е полезен както за авторите и разпространителите, така и за медиите. Не става въпрос за налагане на културни и качествени критерии, а за по-голямо присъствие на българската музика в ефира, добави Богданов.

Вероятно притесненията за интереси на частни компании имат своите основания. Затова не сме поставили нещата ултимативно. Изхождаме от позицията, че българските автори трябва да бъдат стимулирани. На втори план идва вече въпросът дали такава промяна ще се отрази пряко върху финансовото състояние и работата на самите автори. Аз не бих се ангажирал да заема позиция на страната на притежателите на авторски права. Механизмът трябва да се изработи така, че да защитава интересите на авторите и изпълнителите, а не на съответните компании, поясни той.

Красимир Богданов каза още, че няма да бъде създавана Комисия за регулация. СЕМ ще остане органът, който ще осъществява контрол, добави той. Предложението няма за цел да създаде трудности пред медиите, уточни народният представител.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *