Красимир Богданов: Подкрепяме идеята да бъде криминализирано отравянето на пчелите

18 декември 2018  |   0 коментара

Патриотите от ВМРО подготвят законодателни промени в подкрепа на българските пчелари. Подкрепяме идеята да бъде криминализирано отравянето на пчелите

Това коментира за НТ „България 24“ Красимир Богданов – депутат от ВМРО.

Земеделските производители не уведомяват навреме пчеларите с регистрирани пчелини, когато извършват пръскания с хербициди или други препарати, засягащи културите. Това води на масова смъртност при пчелните семейства. Има пчелари, претърпели загуби на 100%, посочи още Красимир Богданов.

Той посочи, че вече са проведени срещи с представители на пчеларите, участвали в протестите пред министерството на земеделието и храните и Патриотите са поели пред тях ангажимента да внесат нужните законодателни промени, с които да се подобри ситуацията в страната и да се даде глътка въздух на този така важен сектор.

Непосредствено след нова година предстои нова национална среща на съюзите на пчеларите, на която ще бъдат обсъдени постигнатите до момента резултати. Ние обещахме веднага след това да ги поканим на среща с парламентарната група на Обединени патриоти, за да изслушаме предложенията им, каза Богданов.

След това ще бъдат внесени промените в законодателството. Ние също имаме идея как да се решат проблемите и да се подобри положението в сектора, декларира патриотът.

Пчеларството е в неравнопоставено положение с другите земеделски сектори, затова от ВМРО подкрепят исканията им. Този сектор има принос за около 10% от стойността на произвежданата земеделска продукция и формира пазарни средства за производство в размер на над 58 млн. лв. годишно. Той има много важна роля за развитието на голяма част от аграрните и индустриални пазари, както и допринася за биоразнообразието на околната среда. Тази година, обаче, има много ниски добиви и загубите са видими, поради което се създава нуждата от трайно субсидиране на сектора, обясни Богданов.

Той смята, че стратегията за развитие на пчеларството трябва да бъде насочена към възможностите да се получават средства – субсидия за опрашване на културите. Към момента в България това не е регламентирано, а също има и проблеми в законодателството на Европейския съюз. В САЩ и Канада, например, пчеларите получават средства за това, че пчелите, които отглеждат, опрашват културите, а това повишава многократно добива. Тези държави са оценили значителния принос на пчеларството за това.

Според народния представител, 5 лв. за пчелно семейство по т.нар. държавна помощ „de minimis“ са изключително малко и обричат на мизерно съществуване целия сектор.

Проблемът с нелоялната конкуренция от вноса на мед от Украйна и Китай и целият модел, създаден от големите вносители на мед, поставя изключителни трудности на българските пчелари и държи много ниски нива на изкупната цени на меда. Това води до невъзможност за развитие на сектора, както и е предпоставка за фалит, затова промени трябва да има и в тази насока, обясни Богданов.

Патриотите подкрепят също и искането на пчеларите да се създаде експертно-консултативен съвет или дирекция по пчеларство към Министерство на земеделието.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *