Красимир Богданов: Конфликтът с Гърция пречи на Македония за НАТО и ЕС

Красимир Богданов: Конфликтът с Гърция пречи на Македония за НАТО и ЕС

07 февруари 2018  |   0 коментара

Югозападната ни съседка винаги е била ябълката на раздора, отсече Красимир Богданов пред Bulgaria ON AIR

Спорът за името на Македония датира вече от две столетия. Югозападната ни съседка винаги е била ябълката на раздора. Конфликтът между нея и Гърция обаче е най-сериозната пречка Македония да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, коментира в студиото на предаването „Денят ОН ЕР“ народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов.

Преди дни хиляди гърци излязоха на протест в Атина за името на Македония. Демонстрацията бе под надслов „Македония е Гърция“.

Богданов коментира спора между Гърция и Македония така:

Спорът между двете държави е отражение на отминали събития. По стечение на обстоятелствата Гърция в най-новата си история присъединява големи територии, които са населени със славяноезично българско население. Преброяванията от началото на миналия век показват, че в районите на днешните провинции Македония и Тракия, намиращи се в Република Гърция, живеят предимно българи.

Народният представител обясни, че дебатът между двете страни е по-скоро идеологически. А що се отнася до спора между България и Македония по отношение на общата история и въпроси, касаещи езика, то той е бил разрешен по удовлетворяващ страната и обществото ни начин.

Богданов допълни:

В момента се водят усилени преговори със Сърбия за подобряване на двустранните отношения. И изглежда на фона на тази ситуация Гърция се опитва да извива ръцете на Македония. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *