Красимир Богданов: Евролистата на ВМРО се състои от достойни хора, доказали през годините своя патриотизъм

Красимир Богданов: Евролистата на ВМРО се състои от достойни хора, доказали през годините своя патриотизъм

20 април 2019  |   0 коментара

Красимир Богданов, народен представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Разпределението на пакетите за медийно отразяване

Красимир Богданов обясни, че 33 партии и коалиции вече са регистрирани за участие в изборите, определени са пакетите за медийно отразяване. Мненията са разнопосочни, например независимите кандидати смятат, че са ощетени в медийното отразяване, прекалено малко време им е отделено и твърде големи са средствата, необходими за техните кампании, което те не могат да си позволят според изискванията на Изборния кодекс. При наличието на толкова много кандидатури все пак трябва да помислим и за българските граждани, които са и избиратели и все пак да не ги засипваме с някакви чудовищни медийни изяви на кандидатите, все пак да са в рамките на нормалното, за да могат да направят своя свободен избор, категоричен беше народният представител.

Листата на ВМРО

Красимир Богданов съобщи, че листата на ВМРО ще бъде регистрирана в събота. Водач на листата е Ангел Джамбазки. Има и няколко национално-патриотични организации, които подкрепят листата, както и популярни личности. Част от листата ще бъдат също Андрей Слабаков и ген. Димитър Шивиков.

Какви бяха критериите, по които издигахте кандидатурите, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че представителите на ВМРО са утвърдени имена, доказали през годините своя патриотизъм. За ВМРО много важно е и гражданското присъствие, затова голяма част от местата ще бъдат заети от общественици. Народният представител подчерта, че партийният принцип не трябва да е водещ, когато се формира една листа, а трябва да има представители на гражданското общество, на безпартийни хора, които заслужават да представят страната ни в ЕП.

Скандалите от последните дни и отражението им върху предизборната кампания

Защо при всички избори в България надделяват скандалите, а този път още повече и още по-шумни, засягащи основно лица от властта с евтино напазарувани апартаменти, попита водещата Клара Маринова.

Красимир Богданов отговори, че при избори всяка партия има тактика и иска да се позиционира най-добре и в този смисъл всякакви новини и съмнения за корупция при политическите противници са добре дошли за една партия. От друга страна може да се каже, че този път се намираме в извънредна ситуация, защото скандалите са особено шумни и засягат фигури от високите етажи на властта. Народният представител беше категоричен, че всеки човек, независимо към коя партия принадлeжи, трябва да носи отговорност, ако е извършвал злоупотреби. Според него положителният извод от цялата ситуация е усещането, че рано или късно хората, замесени в укорими практики, получават заслужено наказание. Голяма доза политизация има в този въпрос, но все пак мисля, че е оздравителен целият процес и ще бъде обица на ухото за всеки един, който се опита да престъпи закона оттук нататък, категоричен беше Красимир Богданов.

Защо трите партии от коалиция ОП не успяха да постигнат съгласие за общо явяванет на евроизборите?

Какво се случи, та коалицията Ви не се потвърди и за евровота, попита водещата Клара Маринова.

Красимир Богданов отговори, че междуличностните противоречия имат сериозно значение за това трите партии да се явят отделно. Той подчерта, че ВМРО не са искали по никакъв начин да разбиват единството на парламентарната група, затова са отказали да се явят само с Атака или само с НФСБ на евроизборите. Условието на ВМРО е било или всички заедно, или всички поотделно. В крайна сметка Атака и НФСБ не са успели да намерят общ език помежду си. Народният представител изрази мнение, че противоречията между Атака и НФСБ е трябвало да се решат вътре в коалицията, а не да се разменят обвинения през медиите.

Това какво отражение ще даде след изборите за разклащане на националната коалиция, която управлява, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че на първо място явяването поотделно ще окаже своето влияние върху резултатите от евровота, защото явяването на трите партии заедно би ги превърнало в много сериозен играч. Що се отнася до управлението на страната, до този момент няма сигнали за предстоящо разклащане. Парламентарната група функционира съвсем нормално без разправии и няма причина евровотът да се отрази по някакъв начин на управлението на страната.

На какво разчитате в евровота, какви резултати прогнозирате, не само за Вас, попита водещата Клара Маринова.

Красимир Богданов отговори, че на върха силите са изравнени, като е трудно да се каже дали преимуществото ще бъде за ГЕРБ или БСП. ДПС вероятно ще има двама представители в ЕП. ВМРО, „Воля” и „Демократична България” също имат шансове да вкарат свои представители в ЕП, като тези на ВМРО са най-големи. Народният представител подчерта, че мажоритарният вот за Ангел Джамбазки ще донесе много повече на ВМРО от чисто партийния вот. А и хората от гражданската квота са изключително достойни и ще донесат допълнителни гласове.

Защо вътрешнопартийните теми надделяват над европейските?

Прави силно впечатление, че европейската проблематика продължава да бъде на по-заден план, много повече внимание се отделя на вътрешните проблеми и теми. Защо това се случва, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че очевидно българският гражданин все още е далече от европейските проблеми и теми. За него много по-близки са вътрешнополитическите въпроси. Никоя партия не би рискувала при това положение да постави европейски приоритети, от които нищо няма да спечели.

Борбата е за всеки глас. Не мисля, че голяма част от българското общество е достатъчно наясно с функционирането на европейските институции. Дори по-скоро заиграването с тази тема като че ли буди повече недоверие и неприязън, когато става въпрос за европейски институции. Коментират се възнагражденията на евродепутатите, едва ли не облагите, които те получават. Това до голяма степен отблъсква хората и затова партиите са си дали ясната сметка, че една такава проевропейска реторика ще им нанесе щети върху крайния резултат, завърши Красимир Богданов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *