Красимир Богданов: Доброволните отряди стават част от закона за МВР и ведомството ще носи пълна отговорност за тях

Красимир Богданов: Доброволните отряди стават част от закона за МВР и ведомството ще носи пълна отговорност за тях

03 февруари 2020  |   0 коментара

Доброволните отряди ще осъществяват охранителна и патрулна дейност, както и граждански арести

Подкрепяме действията на прокуратурата към намаляване на битовата престъпност - един проблем, който цялото българско общество изпитва на гърба си. Ние отдавна предлагаме различни възможности за засилване на противодействието на тази престъпност. Една от нашите мерки беше заложена в предизборната програма – полицай във всяко село.

Това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ на БНР Красимир Богданов – народен представител от ВМРО.

Не успяхме да я реализираме във варианта, в който предвиждахме, поради финансови невъзможности на МВР, но бяха засилени самите патрули с нови щатни бройки полицаи, съсредоточаване на такива, където е необходимо. Сега естествено имаме насоки на развитие, които ще дадат възможност за подобряване на тази ситуация, заяви още той и допълни:

Говорим за създаването на доброволни отряди, които не са щатна структура към МВР. В недалечното минало доброволчеството беше разпространено при осъществяване на опазването на обществения ред и борбата с престъпността. Това са структури, които ще бъдат обучавани от МВР.

Членовете на тези доброволни отряди ще трябва да имат образователен ценз и чисто съдебно минало. В подбора им ще участват и психолози от МВР. На доброволците ще им се вменяват възможности за охранителна и патрулна дейност, както и за осъществяване на граждански арест до идването на полицията, обясни Богданов.

Контролът ще бъде изключително строг и той няма да допусне хора да поемат функции, които не могат да изпълняват. В случая с Галиче ситуацията беше съвсем различна и тя е свързана именно с липсата на такъв контрол, на такъв критерий, на такъв подбор. Отрядите стават част от закона за МВР и ведомството ще носи пълна отговорност за тях. Предвиждаме минимум двама души да патрулират по време на едно и също дежурство, за да не може да се допуска самоуправство, категоричен бе депутатът от ВМРО.

Почти във всяко населено място има пенсионирани служители от системата на МВР, обясни Богданов. Ловните дружинки също могат да бъдат включени в доброволните отряди.

Предложението е обсъдено с ГЕРБ и има разбиране по по-голяма част от въпросите, завърши Богданов.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *