Красимир Богданов: България по-твърдо да отстоява историческата истина

Красимир Богданов: България по-твърдо да отстоява историческата истина

13 юни 2019  |   0 коментара

Българската част от съвместната комисия по историческите въпроси между България и Македония държи на историческата истина и изпълнява задълженията си съвестно. Това, че имаме обща история със Северна Македония не означава, че трябва да я делим, коментира депутатът от ВМРО Красимир Богданов в студиото на „Денят ОН ЕР“ по България ОН ЕР.

Предложението на Северна Македония общото честване на Гоце Делчев да бъде на 7 октомври - денят, в който костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие, предизвика бурни дебати. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов излезе с остра позиция, като заяви, че Скопие „тупа топката“, докато получи покана за ЕС.

Българската държава заяви твърдата си позиция, че е абсурдно да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Междуведомствена комисия между България и Северна Македония трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни.

По думите на Красимир Богданов постигането на споразумение за Гоце Делчев може да стане само на базата на общата ни българска история. Историческата истина е доказана не само от българската историческа наука, но и от западноевропейската, руската, както и балкански автори, които казват, че историята на Македония е българска, коментира той.

България трябва доста по-твърдо да отстоява тезата си за историческата истина, каза Богданов и приветства поведението на българските политици по време на последната среща между представители на Северна Македония и България.

Българската част от тази комисия стои на страната на историческата истина, докато македонската се опитва да прокарва политически тези, които не засягат историята, а съвременната политика.

Не мога да си представя Македония в НАТО и ЕС с атрибутите на комунизма, каза още Красимир Богданов.

Депутатът коментира и предложението партийната субсидия да бъде 1 лев, което депутатите приеха на първо четене.

Подкрепихме предложението. От ВМРО винаги сме настоявали за намаляване на държавната субсидия. В миналото Народно събрание внесохме предложение за 6 лева, но беше прието да бъде намалена от 12 на 11 лева. Мислим да направим подобно предложение. Спрели сме се на 5 лева на глас, обясни Богданов.  Той допълни, че без значение от размера на държавното финансиране за партиите, контролът на изразходване на средствата трябва да бъде засилен.

Според него тези средства биха били достатъчни за нормалното функциониране на партиите.

Богданов изрази опасение, че ако субсидията стане 1 лв. това няма да е достатъчно и има риск в следващия парламент да попаднат две партии – едната ще се казва „Обществена поръчка“, а другата „Обръчи от фирми“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *