Красимир Богданов: Ако сега имахме доброволни отряди към МВР, то те щяха да са от помощ на обществото

Красимир Богданов: Ако сега имахме доброволни отряди към МВР, то те щяха да са от помощ на обществото

17 март 2020  |   0 коментара

Източник: „БНР – Видин

Доброволни патрули в селата да помагат на полицията, предлагат от ВМРО. Промените в Закона за МВР, с които ще е възможно сформирането им са приети от комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента. Предстои да бъдат внесени в пленарна зала.

Според народния представител от ВМРО от Враца Красимир Богданов, доброволните отряди ще помагат най-вече за справяне с битовата престъпност в селата, но също и в ситуации на бедствия или както сега, при въведеното извънредно положение в страната.

Мисля, че всеки един българин е наясно с проблемите, които предизвиква така наречената битова престъпност. Ние още в предизборната програма през 2018 година, както и в програмата за управление, се опитахме да предложим и да въведем в последствие мярката полицай във всяко село. Тя не намери подкрепата във варианта това да са служители от полицията и да имат съответно разпределение във всички населени места в страната. Обяснено беше, че няма ефект една такава мярка и е много скъпа, т.е бюджетът не може да си я позволи, заяви Богданов.

За сметка на това успяхме да постигнем подкрепа за другото наше предложение за създаване на такива доброволни отряди, които да бъдат включени в регистър на МВР, като съответните желаещи да бъдат подложени на строг подбор, да имат чисто съдебно минало, да нямат противозаконни прояви, ще има психически характеристики, на които да отговарят, да преминат през обучение в центровете на МВР и със разпореждане на съответния директор на Областна дирекция на МВР, когато има кризисна ситуация, когато се налага тези отряди да се включат в подкрепа на МВР, тогава да бъдат активирани, категоричен бе той.

Според мен много полезно би било, ако бяхме стигнали по-рано до тази подкрепа, макар че лично за мен е учудващо, че с доза ирония се отнесоха останалите парламентарни групи към нашето първоначално предложение. Сега, ако имахме такива доброволни отряди, те щяха да са от помощ на обществото, да снабдяват, да речем възрастни хора, с продукти, да извършват някакви дори и охранителни функции при положение, че в резултат на коронавируса може да се стигне до там, че някои хора да се изолират в домовете си или да напуснат определени райони и жилищата им да имат нужда от охрана. Това са важни и полезни неща, които смятам, че ще дадат своя ефект след окончателното приемане на закона и влизането му в сила, сподели Красимир Богданов.

При необходимост доброволците ще се събират със заповед от съответната Областна дирекция на МВР и няма да имат никакви извънредни правомощия извън конкретната операция, обясни Красимир Богданов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *