Контрера: Против федерализацията на ЕС

Контрера: Против федерализацията на ЕС

14 октомври 2014  |   0 коментара

„Ще направят ли обновените европейски институции ЕС по-силен“ бе темата на дискусия, инициирана от Съюза на европейските федералисти – България. Тя се проведе в Дома на Европа в София.

Тъй като представителят на ВМРО в Европейския парламент Ангел Джамбазки бе в заседания в Брюксел, от негово име участие взе юридическият съветник на партията Карлос Контрера.

Той аргументира позицията на ВМРО за антифедерализма в Европа и се обяви против централизацията в ЕС.

Ето и част от изказването на Карлос Контрера:

„Когато говорим за федерализация, ако щете – централизация, на Европа нека първо попитаме защитниците на федерализма в Европа какво влагат в това, каква дефиниция ни дават, каква е същността на федерализъм, както и неговото правно съдържание?

Истината е, че дори най-големите му апологети нямат обосновка що е федерализация, централизация. И това е един от най-силните аргументи срещу федерализма в Европа, срещу организирането на ЕС в супер-държава – няма яснота какво по съдържание е това.

Ето защо ние можем да го критикуваме само по външните му белези! Ние, противниците на федерализма и централизацията, открито заявяваме, че федерализмът е опит да се изземат още от правата на гражданите. Нека се замислим от философско-правна гледна точка какво е съдържанието на това понятие – да делегираме, да преотстъпим още и още права на едни наднационални институции, които не се избират пряко от гражданите на държавите-членки. Това е де факто отказ от правото да определяме съдбата и политиката на собствените си национални държави. Няма как да допуснем това.

От друга страна, като патриоти, нашата позиция е ясна и точна – да засилим ролите на националните държави, да сведем до минимум административно-командната намеса на ЕС в държавните икономика и живот. Нашата принципна позиция е, че колкото по-малко регулации има, толкова по-добре и по-силна ще бъде всяка една държава-членка.

Федерализмът и централизмът вече се провалиха. Имаме върховен представител по външната политика. И какво от това – нима външнополитически Европа е станала по-силна, повече се чува гласът ѝ? Отговорът е - категорично не. Примерите с Украйна и Близкия Изток са показателни за това, че ЕС няма ролята на фактор и е почти изпаднал от голямата геополитическа игра. А уж имаме представител, който да провежда общата външна европейска политика.

Не бива да пропускаме и факта, че държавите-членки имат своите исторически, културни и политически особености и не може и не бива да бъдат принуждавани да се отказват от тях в името на нещо неясно и имагинерно.

Категоричната позиция на Групата на европейските консерватори и реформисти е против федерализацията и намесата в суверенитета на националните държави. Това е и позицията на ВМРО.“

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *