Контрера пита за нелегалните имигранти и вируса ебола

Контрера пита за нелегалните имигранти и вируса ебола

08 август 2014  |   1 коментар

Писмо до Държавната агенция за бежанците изпрати председателят на ВМРО – София и член на Националната контролна комисия на партията Карлос Контрера. Поводът е обявената епидемия в Западна Африка, породена от смъртоносния вирус ебола, и потенциалната опасност за България.

Контрера отправи питане към председателя на ДАБ Николай Чирпанлиев относно степента на сигурност за страната, гарантирана от проверката на здравословното състояние на нелегалните имигранти и търсещите убежище бежанци.

Това се случи ден преди да стане ясно, че към момента има данни за трима нелегални имигранти, влезли в страната ни, идващи от най-засегнатите от заразата райони - Либерия и Нигерия.

Председателят на ВМРО – София постави 4 въпроса към Чирпанлиев, който по закон определя условията и реда за проверка здравословното състояние на влизащите в страната.

Какъв е срокът за провеждане на изследвания на потърсилите убежище и къде биват настанявани до момента на отчитане на резултатите, пита представителят на ВМРО.

България бе изправена пред немалко изпитание от бежанската вълна и нелегалната имиграция през втората половина на 2013 г. Евентуална нова бежанска вълна, в комбинация с вирусна епидемия, би била пагубна за страната ни, аргументира се Контрера.

Българските граждани имат право да бъдат информирани и институциите им дължат отговор, пише в заключение той.

Целия текст на писмото може да прочетете по-долу:

ДО НИКОЛАЙ ЧИРПАНЛИЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЕЖАНЦИТЕ

Уважаеми г-н Чирпанлиев,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на оглавяващ институцията, отговорна за въпросите по отношение на влизащите в страната ни чужденци, търсещи хуманитарно убежище и бежански статут.

Последните седмици в западна Африка епидемията от инфекциозното заболяване ебола се разпространява твърде бързо. Към момента над 1300 души са заразени, а жертвите са над 700. Специалистите предупреждават, че усилията за сдържането и овладяването ѝ засега са безуспешни.

Притеснението ни е породено от факта, че ежедневно десетки нелегални имигранти преминават българската граница с Турция, като голяма част идват именно от Африка, включително от Западна Африка (Сиера Леоне, Либерия и други държави). За всички ни е ясно, че 30-километровата телена ограда по границата не е способна да възпре навлизането на заразени от вируса имигранти. Те се насочват към други райони, незащитени със съоръжения – например Малко Търново и региона на Странджа.

Получихме не малко запитвания от страна на жители на София, живеещи в близост до центровете за настаняване, както и до хостелите около Женския пазар, обитавани от десетки нелегални имигранти на свободен режим, чакащи статут. Това би поставило България пред национална катастрофа.

Според Закона за убежището и бежанците, чл. 29, ал. 4, Вие сте човекът, който определя условията и реда, при който се отчита здравословното състояние на чужденеца. От значение е и карантинният период, тъй като инкубационният такъв на вируса е от 2 до 21 дни.

Нашите питания към Вас са:

• Какъв е срокът за провеждане на изследвания на потърсилите убежище?

• Къде биват настанявани до момента на отчитане на резултатите?

• В разкритите центрове за настаняване на чакащи статут на бежанци има ли техническа подготовка за превенция, изолиране и лечение на болни от заразни вируси, в това число и бактерията ебола?

• Поддържате ли контакт с Министерство на здравеопазването, респективно с Националния център по заразни и паразитни болести, за обмяна на актуална и навременна информация относно заболяванията на нелегалните имигранти и бежанци?

България бе изправена пред немалко изпитание от бежанската вълна и нелегалната имиграция през втората половина на 2013 г. Евентуална нова бежанска вълна, в комбинация с вирусна епидемия, би била пагубна за страната ни. Според нас отговорите на тези въпроси биха внесли яснота около степента на сигурност в България. Българските граждани имат право да бъдат информирани и институциите им дължат отговор.

 

                                                    С уважение:

07.08.2014 г.                                                   Карлос Контрера

гр. София                                                       Председател на ВМРО - София

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *