Контрера: До кога ще се разправяме със сметището в Суходол?

Контрера: До кога ще се разправяме със сметището в Суходол?

22 юни 2015  |   0 коментара

Областният председател на ВМРО - София Карлос Контрера отправя остра критика към столичната власт във връзка със забавянето на рекултивацията на депото за отпадъци в „Суходол“.

В средата на месец май общинският съветник на ВМРО Димитър Антов внесе питане в Столичния общински съвет по повод незавършеното рекултивиране на сметището в кв. „Суходол“. В него се настоява и за посочване на срок, в който ще бъде напълно преустановено складирането и разделянето на отпадъци там. В отговора си кметът на София Йорданка Фандъкова не конкретизира, а единствено посочва, че предстои залесяване на терена без да е ясно докога ще продължи експлоатацията.

Критиката на Карлос Контрера е поместена на личната му страница. Текстът четете тук: 

От името на жители на кв. „Суходол“ заедно с общинския съветник на ВМРО - Българско национално движение в София изготвихме питане до Столична община за състоянието на сметището в кв. „Суходол“. Всеки, който е бил в квартала, е наясно, че т.нар. рекултивация не е завършена. Отделно от това сепариращата инсталация продължава да функционира, което означава още камиони с боклук, който идва в кв. „Суходол“. Този факт се признава и в отговора на кмета. Липсва ясен отговор кога това ще приключи, както и кога най-накрая сметището ще се превърне в зелена площ. Сега продължава да бъде смърдяща клоака.

„На километри наоколо се разнасят боклуци и хората остават с убеждение, че живеят в боклучище“, се казва в питането ни с Димитър Антов до кмета на София.

ВМРО преди месеци зададе същия въпрос и за депото до кв. „Враждебна“, което по документи функционира като сметище за строителни отпадъци, а фактическо като бунище, където всеки изхвърля каквото му падне. Че липсва единна политика на общината по въпроса със сметищата, е пределно ясно. Че подобна политика едва ли е приоритет на настоящото управление на София, също е ясно. Но ние сме длъжни да задаваме тези питания и да настояваме за бързи и ефективни решения, защото от години София е град, заобиколен от бунища. Едва ли това е желанието ни и очакването ни за нормален град.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *