Контрера: Гетата бъркат в джоба на изрядния потребител с 5 млн.лв. на година за вода

Контрера: Гетата бъркат в джоба на изрядния потребител с 5 млн.лв. на година за вода

17 октомври 2017  |   0 коментара

В циганската част на столичния квартал „Филиповци“ има само три водомера. А там се потребяват около 90 хиляди кубика вода на месец, като само циганската махала потребява около 40 хиляди кубика, това заяви за „Здравей, България“ по Нова телевизия общинският съветник от ВМРО и председател на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера.

Той цитира справка от „Софийска вода“, според която само 3% от всички живущи в кв. „Факултета“ си плащат водата.  

Ако трябва да бъдем откровени този проблем не е само в София. Аз съм сигурен, че и в останалата част от страната съществуват подобни казуси, коментира общинският съветник от Патриотите.

Говорим за две гета, в които на година потъват по 5 милиона лева – вода, която тече, но не се плаща. Тази вода я плаща изрядният потребител. Тази вода, за да стигне до гетата, първо се добива от язовира по магистралните водопроводи и стига до пречиствателната станция. Там се пречиства, отива в хлораторни станции, след това минава по мрежата през различните зони, където се изравнява налягането и т.н. Тоест за да достигне водата до „Филиповци“ и до „Факултета“, тя генерира някакъв разход за ВиК оператора. В крайна сметка са правят разходи, които все някой трябва да плати и това са изрядните платци. Това се калкулира чрез цената на водата, изтъкна Контрера. 

Интересното е, че тези гета потребяват два пъти повече вода на човек на ден, отколкото останалата част на столицата. Ако един човек на ден средно потребява около 145 литра, там се потребяват около 250-300 литра. Но това идва и от друго нещо, че с питейна вода абсолютно незаконно се извършва и стопанска дейност, добави още Контрера.

От ВМРО предлагат кражбите на вода да се наказват със затвор.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *