Контрера: Анкара оказа натиск върху правителството ни

Контрера: Анкара оказа натиск върху правителството ни

12 август 2016  |   0 коментара

Върху българското правителство има много силен натиск от Анкара. Така общинският съветник в София от ВМРО и юрист Карлос Контрера коментира в ефира на „България ON AIR“ експулсирането на турския гражданин Абдуллах Бююк.

Според него ситуацията около казуса е изключително интересна, защото в рамките на дни се стигна до процедура, която отнема на държавата месеца. Подобни действия са прецедент, посочи Контрера.

Слушах министър Бъчварова и съм изключително притеснен от разнопосочните сигнали, които тя даде по отношение на този казус. Става въпрос за следното нещо - първоначално се появи обяснение, че бил с нередовни, невалидни документи. По средата на деня стана ясно, че е издирван от Интерпол, но не стана ясно за какво. Сега четем, че бил заплаха за националната сигурност на България, обясни притесненията си Контрера и добави, че от целия информационен поток не е разбрал истината.

Контрера заяви, че върху страната ни се оказва политически натиск, а скоропостижното екстрадиране на този човек също е политически акт. По думите му случаят с Абдулах Бююк показва защо трябва да бъде направен санитарен кордон около Турция.

Това означава на първо място всички политически партии, които участват във вземането на решения, да излязат и да кажат каква е позицията им спрямо турската политика и какво отношение имат те към нея, обясни той.

Тонът към Турция трябва да бъде втвърден, категоричен е Контрера.

В Централна и Западна Европа се оформя една много ясна тенденция на обръщане на политиката спрямо Турция. Лостовете за влияние на Турция, освен политически, са и икономически, посочи той.

Именно тук е ролята на България - от една страна да покаже на Турция, че трябва да се съобразява с нас, имайки предвид, че ние говорим от името на ЕС и Европа като държава-членка. Не бива да забравяме, че един от големите бизнеси на Турция преминава през нас - това е огромният флот от камиони, които поддържат турската икономика. Ако Турция не внимава какво прави, има политически решения, които могат да окажат икономически ефект, обясни той.

Контрера коментира и предстоящите президентски избори. По думите му кандидат-президентската двойка Красимир Каракачанов и Явор Нотев е издигната от инициативния комитет, съставен от интелектуалци.

Това е двойка, която да консолидира патриотично мислещите хора, обясни той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *