Консултациите между ГЕРБ и Патриотичния фронт – конструктивни

Консултациите между ГЕРБ и Патриотичния фронт – конструктивни

16 октомври 2014  |   4 коментара

По 14 от 18-те приоритета, които предлага ГЕРБ на консултациите за сформиране на правителство, има консенсус между преговарящите от партия ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Това стана ясно на брифинг в Народното събрание, след приключване на срещата на преговорните екипи. От страна на ГЕРБ в разговорите участваха Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, а от Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО – двамата съпредседатели на коалицията Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и избраните за народни представители Искрен Веселинов и Полина Карастоянова.

Ето какво споделиха с медиите представителите на двете формации след срещата:

Румяна Бъчварова:

Установихме, че имаме съгласието на Патриотичния фронт за подписване на общо споразумение за участие в следващото управление – което да се базира на подписана програма за стабилно управление с валидност пълен мандат.

Патриотичният фронт признава правото на най-голямата сила да определи кандидата за министър-председател и председател на Народното събрание.

Приемаме тяхната теза, че основа на следващо правителство трябва да е подписана програма, а не кадрови назначения.

Единственият партньор, който не биха приели от Патриотичния фронт е ДПС – заради порочния модел на управление, превърнала се в корпорация.

Менда Стоянова:

По 14 точки от 18-те приоритета, които предлага ГЕРБ, има съгласие.

В това число по пет от тях направихме редакционни корекции, така че да се изясни по-добре смисъла. Това са уточнения, предложени от екипа на Патриотичния фронт.

По четири теми от тези точки, за съжаление, имаме големи различия – на първо място темата за бюджетната и данъчна рамка – разликите са във философията на данъчната система.

Друга тема, по която не достигнахме до съгласие, е националната програма за енергийна ефективност - по какъв начин тя да се финансира, а това е основна, ключова политика на ГЕРБ.

Националната здравно-осигурителна каза (НЗОК) – това е пак различие – ние предвиждаме няколко последователни стъпки, а не демонопилизиране на касата, не въвеждане на няколко каси, както искат от Патриотичния фронт.

Пенсионната реформа е четвъртата тема, където имаме различия.

Три от тези четири теми са сериозни области от икономическата политика. Така че остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да разискват нашите аргументи. Нека се запознаят с по-детайлната ни програма и да излязат със становище дали могат да ги приемат.

Имаме съвпадение – например за отделно министерство на туризма.

Детайлите ще разглеждаме, ако има втори кръг на разговори и срещи, в които ще се детайлизира програмата за едно бъдещо управление.

Валери Симеонов:

Изразявам задоволство от конструктивния дебат, който проведохме. До голяма степен сме удовлетворени и има много съвпадения в позициите ни.

Обсъдихме възможните пътища за решаване на тези проблеми, това напълно съвпада с ангажиментите на Патриотичния фронт пред избирателите си.

Поставяме преговорите на основа разписана програма, а не толкова на това кои хора ще са министри.

Ние не оспорваме по никакъв начин правото на първата политическа сила да определя състава на правителството и имената на хората, но ако бъдем поканени да представим специалисти -ще го направим и изцяло ще поемем отговорност за работата на тези хора.

Излизаме със съвпадение в позициите, но в никакъв случай с краен резултат.

Тези 18 приоритета на ГЕРБ бяха леко разширени с някои наши допълнения. Например външната политика спрямо Македония, Сърбия и Турция – тяхното приемане в ЕС, както завършване на оградата на границата с Турция.

Оценяваме високо този диалог и готовността за такъв. На разположение сме да го продължим.

Красимир Каракачанов:

И аз благодаря за поканата. Опитахме се да не бием рекорда от вчера с дългата среща.

Това бяха първите консултации които направихме, на база представените днес 18 приоритета на ГЕРБ за управлението на страната. По 14 намерихме консенсус – имаше и нюанси – всичко това дискутирахме.

Две от нещата, които поставяме и са традиционни за ВМРО и НФСБ – еврочленството на Турция – уточнихме, че ако се стигне до коалиция и управление – то този въпрос ще е подложен на референдум. Това искане ние с колегите от НФСБ от 2010 г. отстояваме и сме поставили и в Народното събрание.

Втората тема – нелегалната имиграция – трябва да бъде изградена цялата ограда по границата с Турция, както и допълнителен видеоконтрол. С преговарящите от ГЕРБ стигнахме до консенсус и тук.

По темите за работата на МВР също имахме разговори.

Предстои да обсъдим детайлите по програмата, която Патриотичният фронт представи на всички политически сили и на медиите. Ние сме въвели и уточнения по нея – поради тази причина по нашата програма ще говорим на една евентуална втора среща.

По темата за изваждането на ДПС от властта – този въпрос беше поставен от нас и продължава да е едно от нашите виждания за бъдещото управление на страната.

По темата за правосъдната реформа има доста неща за уточнение с колегите.

Там проблемите са свързани с промяна в Конституцията – уточнихме, че ще се започне конструктивен дебат в НС, защото се изисква мнозинство.

Тези разговори бяха първа крачка и според мен беше добра.

Още от нощта на изборите заявихме, че трябва да се търси консенсус между всички политически сили, за да се намери решението за изваждането на България от тази тежка криза.

Дебатираме и търсим това, което е полезно за българските граждани.

Когато става дума за националния интерес, трябва да се търси общото.

Коментари

 • Огнян Велинов

  октомври 16, 2014 в 8:03

  Има още един важен пункт - следващото българско правителство да бъде по-активно в участието на България в борбата срещу Ислямска държава рамо до рамо с страните от ЕС и САЩ. Същевремено да изисква по линия на НАТО активното включване на Турция в тази борба и подкрепа за кюрдите в Сирия и Ирак.

 • Малин

  октомври 17, 2014 в 1:38

  И каква е разликата между ГЕРБ и ДПС, че с едните можете, а с другите не не можах да разбера ГЕРБ=ДПС!!!

 • Възрозденеца

  октомври 17, 2014 в 3:32

  Аз не мога да разбера! изглежда че целия българския народ е душебно болен и срада от дълбока амнезив, сигурно няма скоро да си възвърне здравословното си състояние, как е възможно след толкова много протести пак на власт идва същото корумпирано правителство на ГЕРБ, на олигарха Борисов и партийната деятелка Цачева, която заедно категорично отказаха да заклеймат Турция за класически геноцид срещу българския и арменския народ, също така искат да вкарат Сърбия безусловно в Ебропейския съюз.
  По приемливо е становището П.Ф. да не влиза в никакви преговори с този про турска-сръбска партия, а да ноложи нови изборипрез Декември.
  БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И НАД ВСИЧКИ!

 • Митре Турунджов

  октомври 18, 2014 в 3:23

  Господа БМРО-овци, нима сте забравили колко мастило сте испиали против тази корумпирана "червена дама" Цачева, а сега искате да преговаряте за съставяне на правителство, нима сте забравили народната петиция срещу влизането на Турция в Европейския Цъюз, внесена заедно с НФСБ в Народното Събрание и връчена имено на тази корумпирана "червена дама", какви са последиците от тази петиция??? Като патриотична организация вие сте длъжни да отстоявате жизнените интереси на Бвлгария, иначе ще се повтори синдрома АТАКА-Сидеров.
  По благоразумно ще бъре да въведете борба за отстраняването на олигархическата партия ГЕРБ и продажната анти-българска ДПС от политическото българско простанство, тъй като ГЕРБ и ДПС са като скачени бесове, опс гтешка, съдове.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *