Комитски събор за 142 години от подвига на Червеноводската чета

Комитски събор за 142 години от подвига на Червеноводската чета

02 октомври 2017  |   0 коментара

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров откри „Комитски събор” в село Червена вода. Целта на събитието е да се почете годишнината от подвига на Червеноводската чета чрез предоставяне възможност на хората да се докоснат до автентичния бит на четниците.

Честванията се провеждат от 2009 г. като тази година за първи път се организира подобен събор, а идеята е от догодина проявата да се превърне в национална.

Налачото на събитието бе дадено в местния храм „Св. Архангел Маихаил”, където беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България и беше осветено знамето на Червеноводската чета.

След това на поляната до стадиона на с. Червена вода се състоя и същинският събор, където бяха пресъздадени исторически моменти от революционната дейност на четници и воеводи по време на борбата за освобождение.

Програмата включваше още фолклорни певчески и танцови изпълнения, както и музей на открито за стари оръжия и състезания по стрелба. Посетителите имаха възможност да опитат и войнишка храна, приготвена по оригинални стари рецепти.

Сред официалните гости беше и домакинът Искрен Веселинов, народен представител от Обединени патриоти от 19-ти МИР Русе.

Това е една сбъдната мечта! Червена вода се превърна в събирателен център на комити. Над 100 човека в народни носии и над 300 присъстващи са едно добро начало. Почетохме подвига на ония луди глави, които смятаха, че империята на османците ще падне от пукота на кремъклийките им и доказахме: невъзможни неща няма. Само вярвайте в силата на българския дух, разказа Веселинов за Комитския събор.

Събитието се провежда под егидата на областния управител на област Русе, а организатори са ВМРО – Русе, Сдружение за патриотично и воинско възпитание „Приказка за България“, НЧ „Гоце Делчев“, НЧ „Тома Кърджиев“ – Червена вода и „Първа Русенска чета Ангел Кънчев”, кметство село Червена вода.

още снимки >>>

видео >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *