КИЦ-Босилеград за изборите за Национален съвет на българското малцинство: Без съединение и без достойнство

КИЦ-Босилеград за изборите за Национален съвет на българското малцинство: Без съединение и без достойнство

26 октомври 2018  |   0 коментара

Културно-информационният център на българите в Босилеград разпространи позиция по повод изборите за Национален съвет на българското национално малцинство, които са насрочени за 4 ноември. Ето какво пишат от КИЦ:

След изненадващото оттегляне на листата за изборите за Национален съвет на българското национално малцинство „Уједињење Бугара - Съединение на българите“ на Зоран Гюров и формирането на листата „Това сме ние – природно движение“ начело с кметовете на Босилеград и Цариброд Владимир Захариев и Владица Димитров в Босилеград се появи силно съмнение, че управляващата Сръбска напредна странка иска да упражни пълен контрол над Националния съвет на българите и че изборите са предрешени в полза на сегашния председател на Националния съвет Владимир Захариев.

Това предизвика недоволство сред кандидатите за членове на Националния съвет от листата „Да върнем достойнството на народа“ и те поискаха от водача на листата Стефан Костов също да оттегли листата си. Това можеше да доведе до провал на изборите, защото фактически листата на Владимир Захариев щеше да остане сама. След няколко заседания на избирателната листа и исканията на членовете на листата да се оттеглят от изборите Стефан Костов в последния момент отказа да се подчини на членовете и не поиска да оттегли листата „Да върнем достойнството на народа“.

Седем души кандидати за изборите веднага подписаха декларация, с която се отказват от кандидатурата си и отнемат правото на Стефан Костов да ги представлява и да говори от тяхно име в публичното пространство във връзка с предстоящите избори за Национални съвети на малцинствата.

Двете досега регистрирани листи за Национален съвет на българското малцинство се намират под силно влияние на управляващата Сръбска напредна странка. На 21 септември по повод празника на Босилеград председателят на изпълнителния съвет на Сръбската напредна странка Дарко Глишич, владиката Врански Пахомий и висши офицери от армията подкрепиха „Това сме ние – природно движение“ на Захариев. Във втората листа „Да върнем достойнството на народа“ на Стефан Костов също преобладават общински съветници и членове на Общинския съвет на Сръбска напредна странка заедно с председателката им Невена Костадинова.

Българските малцинствени партии не участват на изборите. Демократичната партия на българите с председател Небойша Иванов, която беше на листата „Съединение на българите“, се оттегли, а председателят на Демократичният съюз на българите Драголюб Иванчов заяви, че е „безсмислено да играе наместен мач“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *