КИЦ – Босилеград алармира: Първа „сръбска слава“ за т.нар сурдулишки мъченици или поредна антибългарска проява

КИЦ – Босилеград алармира: Първа „сръбска слава“ за т.нар сурдулишки мъченици или поредна антибългарска проява

31 май 2018  |   0 коментара

Два дни продължи първата „Сръбска слава“ в чест на Сурдулишките „новомъченици“, канонизирани миналата година от Светия Архиерейски събор на Сръбската православна църква по предложение на владиката на Вранска епархия Пахомий.

За това съобщават в обръщение към медиите от Културно-информационен център на българското национално малцинство в Босилеград (КИЦ).

Ето какво още пишат с голяма тревога сънародниците от Западните покрайнини:

Събитието бе предизвестено и подробно отразено в сръбските централни и регионални медии, като многократно бе подчертано, че „Сурдулишките мъченици“ всъщност са 20 000 сърби, които според сръбската историография, били избити в Сурдулица по време на Първата световна война от Българската окупаторска армия.

В понеделник, на 28 май, Вранската православна епархия, община Сурдулица и Църковна община Сурдулица са организирали бдение в църквата „Свети Великомъченик Георги“ и е открита изложба на тема „Страдания на свещениците в българската окупационна зона по време на Първата световна война“. Изложбата е подготвена от Архива на Сръбската православна църква в сътрудничество с Епархия Вранска. Били представени документи за 186 убити свещеници, като 24 от тях били от Сурдулица. Била представена и карта с 25 концлагера, предназначени само за сърби, като се сочи, че изследванията са правени на базата на карти и доклади от български източници. Една част от изложбата се намира в църквата „Св. Великомъченик Георги“, а другата – в Културния център в Сурдулица. Цитират се думите на Марко Николич от Отдела за сътрудничество с църквите при Министерството на правосъдието: „…Светите новомъченици сурдулишки ни напомнят и призовават да разсъждаваме за понятията християнски ценности, свобода и особено за жертвите и в контекста на днешните предизвикателства да се преизпитаме колко и до каква степен сме готови да се жертваме за определени ценности, каквито са общността, църквата и отечеството“.

По същия повод бил организиран и ликовен конкурс за деца. Първата награда била за рисунка, на която бил изобразен ангел, който пазил Сурдулшките мъченици.

На другия ден, 29 май, била отслужена Света литургия в същата църква, с благослов на жито, рязане на обреден хляб и художествена програма.

Официални гости на събитието са били държавният секретар в Министерството на стопанството на Р Сърбия Драган Стеванович, известен с антибългарските си изказвания, областният управител Сречко Пейкович, представители на местната власт и представители на други общини от Пчинска област. От цялата област са пристигнали десетина автобуса с миряни организирани от църковните настоятелства от областта.

Регионалните медии отбелязаха отсъствието на председателя на Общинския съвет и народен представител Новица Тончев, който е българин от село Божица, както и на кметицата Александра Попович.

Повечето български организации и сдружения в региона коментират, че става дума за националистическа и антибългарска проява, която внася напрежение между българи и сърби.

Всичко това се случва на фона на отнемането на две паметни плочи с имената на невинните цивилни жертви от Босилеградския погром, избити на 15-16 май 1917 година в Босилеград и околните села. Плочите са отнети от Демократичния съюз на българите от страна на полицията в Босилеград  и митническите органи без обяснение и протокол. По този повод председателят на ДСБ Драголюб Иванчов заяви: „Процедурата, по която в Сърбия бяха издигнати десетки паметници на сърби, избити от българи, очевидно не се отнася за българи, избити от сърби. Ние не можем да чакаме от убийците да поставят паметници и да почитат паметта на жертвите си. Очевидно не са духовно израснали дотам. Крайно време е след 101 години да бъде утвърдена една и задължителна за всички процедура за поставяне на паметници на всички невинни жертви без оглед на тяхната национална принадлежност“.

По повод отнемането на паметните плочи с имената на жертвите от Босилеградския погром, група граждани са заявили протест в четвъртък пред сръбското посолство в София.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *