Кирил Стойков от ВМРО: Убеден съм, че новият ОбС ще извива ръцете на кмета на Самоков

Кирил Стойков от ВМРО: Убеден съм, че новият ОбС ще извива ръцете на кмета на Самоков

04 декември 2019  |   0 коментара

Източник: „Самоков 365

Председателят на ВМРО – Самоков Кирил Стойков определи отминалите избори в Самоков като безпринципни, безидейни и изтъргувани. Успехът, който ВМРО постигна на местно ниво, е изборът на новия кмет в село Бели Искър. Стойков заяви, че това е първата по-сериозна битка на възродената структура на  ВМРО в Самоков и желанието му е да се създадат още клонове на патриотичната организация по селата, както и да се увеличат членовете на структурата в Община Самоков. И не скри, че от сега започват подготовка за изборите след четири години.

- Г-н Стойков, като председател на ВМРО – Самоков и като човек, верен на идеологията на партията през годините, чувствате ли се разочарован от показаните резултати?

- Изборите отминаха и често всеки от участниците споделя, че се чувства победител независимо от резултатите. Истината е, че тази в битка нашата цел беше да прескочим процентната бариера и съответно да реализираме участие в Общинския съвет. Нормално е да има огорчение, защото според мен положихме не малко усилия. Водихме открита кампания с точни и ясни предложения, касаещи развитието на Община Самоков. Първата битка е загубена, но не и войната. Предстоят ни много битки и трябва да използваме тази енергия и занапред, няма да допуснем резултатът да ни демотивира.

- Това означава ли подготовка за участие в следващите избори?

- Това е задължително и е наша цел. Продължаваме да работим усилено. За следващите избори започва да се действа от края на тези. От срещите и обиколките по селата имах възможността да се запозная с млади и инициативни хора, които прегръщат идеята на ВМРО, надявам се това да даде положителен резултат в развитието на партията. Приоритетно ще бъде възраждането на забравени и създаването на нови структури по селата.

- На местния вот избрахте да се явите с коалиционен партньор. Как оценявате тази стъпка?

- Преценихме, че ще ни бъде трудно да участваме самостоятелно на МИ 2019. Всичко е свързано със сериозна организация, контакти, хора. След като нещата са приключи, лесно се правят заключения. Аз съм председател на ВМРО - Самоков от няколко месеца и преценихме, че възраждането на структурата и участието в местните избори няма да е лесна задача, ако се впуснем самостоятелно, както избраха да постъпят водачите на структурите в доста населени места в страната. За нас това беше ново начало, а в СДС видяхме един подходящ партньор. Колкото и да сме различни като идеологии ВМРО и СДС в някои неща се доближаваме.

- Нормално е в края на изборите да се правят анализи и оценка на ситуацията – какви грешки са допуснати, какво не е свършено, какво не е сработило. Какво показва Вашата равносметка?

- Ние играхме честно и се представихме достойно. Много малко не ни достигна да прескочим бариерата. Истина е крилата максима: „Човек, когато губи не знае какво печели“. Дори да бяхме част от този Общински съвет не знам как щеше да се работи с новите му членове. Реално ако имахме един, двама или трима души, нашият глас нямаше да се чува.

В новото местно управление има доста хора без точни и ясни виждания за развитие на Общината. На тези избори се почувствах като на бит пазар – пазаруването беше със застрашителни размери. Не видяхме конкретни програми, виждания. Дори някои „партии“, които умишлено поставям в кавички, нямаха нито един рекламен плакат. Всички го видяха това. Според мен на кмета ще му е много трудно с този ОбС. Ще му се извиват ръцете постоянно.

Бяхме свидетели на едни безидейни избори. Липсата на принципи най-много си проличава на местния вот, където се дерибейства. Жалко и тъжно е, че много хора се продадоха за жълти стотинки. Тези суми не им осигуряват трайно по-добър живот, не повлияват на стандарта им. Те са джобни пари. Нали разбирате, че на тези които търгуват, и на тези, които се продават, не може да се разчита. Те са ръководени само и единствено от личното си облагодетелстване. И какво се получава? Промяната не се случва, а за сметка на нея имаме от старото, но в по-големи количества. Онези, които избрахме да играем честно, нищо не постигнахме.

Убеден съм, че както на национално, така и на местно ниво рейтингът на ВМРО ще се покачва. Това е може би единствената партия, която има възходящ рейтинг, за разлика от по-големите, които сякаш губят част от позициите си. Вижда се, че по-големите партии започнаха да търсят подкрепа от малките. При нас се получава обратното – усещаме, че на места можем да се справим сами. Европейските избори също са пример. Смятам, че там, където ВМРО участва самостоятелно, беше в плюс. Имаме вече 5 общински кметове, много кметове на малки населени места и общински съветници. Това е може би най-добрият резултат на ВМРО в национален мащаб.

- На местно ниво не успяхте да се преборите за участие в Общинския съвет, но имате кмет в Бели Искър.

- Необходима беше промяна. Много уважавам бай Крум. Единствената грешка, която той допусна, е, че не се отказа от участие в тези избори. Това щеше да му гарантира голямо уважение от страна на жителите на селото. Казвам тези неща с увереност, защото и аз съм от Бели Искър. Той наистина направи много за селото. В Благовест Бичаков виждам доста хъс за работа. Не е тайна, че на втория тур той получи подкрепа и от страна на ГЕРБ. Поехме ангажимент да помагаме на Благо да работи и развива Бели Искър в правилната насока. Селото трябва да стане туристически център. Има много предпоставки за развитие в тази насока. Вярвам, че новият кмет ще бъде полезен с компетентността, контактите и уменията си.

- Какво предстои пред  структурата на ВМРО - Самоков?

- Имаме планове в началото на годината да учредим две нови структури в две села в общината, даже може да са и три. Ще работим за привличане на нови членове. Продължаваме с патриотичната насоченост. Имаме разрешение на искането ни да поставим паметна плоча на Гоце Делчев в града, но не е одобрено предложеното от нас място. Трябва да предложим ново. Това за нас е малка стъпка напред. Ще продължим да работим.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *