Карта на пропиляната памет

Карта на пропиляната памет

14 декември 2014  |   1 коментар

Гръцките медии се обидили на карта на Института за български език при БАН. Картата показва българските говори и закономерно включва територии в днешна Гърция. Има и от Република Македония, от Сърбия, от Турция, от Румъния.

Информацията за гръцката обидчивост дойде в българските медии от... скопска медия - ключовият вестник „Нова Македония“.

Проблемът на Атина бил, че картата е направена от официален институт и с европейски пари. Проблем за Скопие явно още няма. И това е странно, защото въпросната карта http://ibl.bas.bg//bulgarian_dialects/ включва не просто днешна Република Македония, ама и Егейска Македония, към която Скопие гледа с настървение.

Слава Богу, че в Скопие още не са вдигнали голям скандал. Те обикновено не пропускат такива случаи, за да насъскат обикновените хора в младата република срещу хората в България. Но може би просто сред върхушката в Скопие този път е надделяло злорадството срещу Атина, а не омразата срещу София.

 Докъде го докарахме, а? Вместо София и Скопие да са най-близките столици и да падат границите, днес елитът в Скопие избира кое му е по-омразно – София или Атина. А докато София и Скопие са в лоши отношения, се радват политиците в онези столици, заради чиято политика, шовинизъм и безчовечност умираха стотици хиляди хора от цялата територия, отбелязана на въпросната карта. В Атина вероятно са доволни, че София и Скопие се гледат лошо. Но това е друга тема.

Ако днес в Атина се сърдят защо сме изобразили едни земи в карта на българските говори, дали и ние нямаме правото да се разсърдим, че те включиха тези земи в картата на Гърция? Включиха ги за постоянно, без особени скрупули на тема какъв език се говори там.   

А че знаят какъв език се говори в Северна Гърция, знаят. Само преди дни в южната ни съседка се обидиха на местен общественик, който призна, че в Северна Гърция доскоро се е говорил български език.

Говори се и сега. Туристическите ни сайтове изобилстват с изумените разкази на туристи, които в едикое-си село били заговорени на чист български език.

Но обявите на туристическите агенции, в същите тези сайтове, са пълни с предложения за екскурзии в Едеса, Кастория, Флорина. Все едно там не е стъпвал Самуил или пък до онзи ден не са шетали комитите. Все по-рядко в нашите сайтове пише Воден, Костур, Лерин. Утре сигурно ще почнат да пишат и за Тесалоники, а не за Солун.

И докато в Гърция се обиждат, пука им, дразнят се, ние забравяме историята си. Стигаме до смешната ситуация съседите да ни я напомнят. А народ, който не помни историята си – знаете приказката по-нататък.

Тази карта е нагледно помагало за всички новоизлюпени лицемерни борци за права на човека – тя показва едни унищожени права и едни прогонени или избити човеци. Сега е ред на въпросния Институт за български език към БАН. Стискаме ви палци да не станете обект на натиск да свалите картата!

Защото както са тръгнали да сливат институти в БАН, да не настане скоро ситуация, в която изследванията по български език да са част от изследванията по история. А след още десетилетия – вероятно от изследванията по археология. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *