Карлос Контрера: Водата е национално богатство и кражбата и пилеенето ѝ трябва да се наказват

20 октомври 2017  |   0 коментара

Кой, какво и защо плаща във фактурите на „Софийска вода“ – между идеите за криминализиране на неплащането и абсурдните пера, включени в сметките. В студиото на „еМисия България“ по БиАйТи темата коментира Карлос Контрера – общински съветник от ВМРО, председател на групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет.

Абсурдно е 6000 човека да имат три измервателни уреда, това е ситуация, търпяна доста време. Тези проблеми са били поне от две десетилетия – това става ясно от думите на самите живущи там цигани. Оказа се, че примерно във „Филиповци“ и „Факултета“ незаконната консумация на година се равнява на над 3 милиона кубически метра вода – това е над 5 милиона лева вода, която не се плаща. Плаща ги изрядният потребител, коментира Контрера.

Нямам как с три водомера да се изчисли консумацията на вода в циганската част на „Филиповци“, каза съветникът.

Той е категоричен, че проблеми с незаконното потребяване на вода от цигани съществува от години не само в София, но и в други градове.

Патриотът обясни, че в момента в Наказателния кодекс има два неясни текста. Единият преследва незаконното присъединяване към водопровод, електропреносна мрежа и т.н., а другият – пак незаконно присъединяване, което води до отклонения в отчитането на потребеното.

Неяснотата на тези текстове кара Патриотите от ВМРО да направят анализ първо в София за ситуацията с потребяването на вода. Затова сега те подготвят и законодателни инициативи за криминализиране на незаконното присъединяване към ВиК мрежата.

Мотивите за това са първо, че водата е обществен ресурс. Питейната вода е национално богатство, каза Контрера и определи пилеенето и кражбата на вода като социален феномен. Това е един социален бич, защото такива проблеми има не само в София, но и в Сливен, и в „Максуда“ във Варна, и на доста други места.

Вторият мотив е свързан с нерезултатността от административните мерки. Очевидно нито държавата в лицето на КЕВР, нито ВиК операторите, които са търговски дружества, могат да се справят с незаконното присъединяване и потребление на вода.  

Вижте във видеото целия разговор с Карлос Контрера. Той предлага и варианти как може да се намали незаконното ползване на вода за циганските квартали в София. Там не може да се сложи законен водомер за всеки потребител, тъй като постройките са незаконни.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *