Карлос Контрера: Софиянци искат Витоша да е достъпна, но зелени НПО-та пречат това да се случи

Карлос Контрера: Софиянци искат Витоша да е достъпна, но зелени НПО-та пречат това да се случи

14 септември 2018  |   0 коментара

Карлос Контрера, общински съветник в СОС от ВМРО, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Споровете за съдбата на парк „Витоша” и влековете и лифтовете там

Карлос Контрера заяви, че това е невралгична тема за града още от 90-те години на миналия век. Той продължи, че мнозинството от софиянци искат планината да е достъпна. Общинският съветник обясни, че е имало гръмко заявление от страна на СОС, че ако собственикът на съоръженията „Витоша ски” не може да ги поддържа, тогава тя ще ги придобие. Опасните съоръжения ще бъдат премахнати. Карлос Контрера беше категоричен, че има един безумен план за управление на парка, приет под давление на зелените НПО-та, който възпрепятства модернизацията дори на лифтовете и влековете. Вече четвърта година се правят опити да се приеме нов план, но се пречи с процедурни хватки.

Затова и призовах колегите да излезем с едно общо становище на СОС да се направят необходимите изменения в сега действащия план, които да позволят до подменим сега действащите съоръжения с нови. Целият град има интерес от нови лифтове, от възстановяване на старите, но това не се случва, защото една малка група хора работи точно в обратната посока! Говоря за зелените НПО-та, категоричен бе Контрера.

Но каква е тяхната полза от това, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че очевидно тези НПО-та имат спонсори, които нямат интерес у нас да се развиват подобен тип съоръжения. Той добави, че резултатът от тази дейност на НПО-тата е разруха.

Предстоящата сесия на СОС. Споровете около интеграцията на циганите

Карлос Контрера обясни, че всяка една от групите е заявила своите приоритети за предстоящата сесия, която е последна на този мандат на СОС. Последвали са обичайните спорове за инвестициите във ВиК мрежата на София. От ВМРО са имали тежък спор с колегите им от другите групи по въпроса за циганската интеграция. Според общинския съветник, тази интеграция няма как да се случи, защото трябва да има желание и от двете страни, а такова няма у циганската общност.

Днес колегата Антов каза нещо много интересно, всъщност тези планове за интеграция на циганите обслужват една малка група тарикати и хитреци, които отново ще изкарат един пари от тях! Защото е ясно на всеки гражданин, че със семинари и разни измислени лекции няма как да убедим човек, който живее в землянка, че може да живее по някакъв друг начин. Отделно от това част от циганската култура е те да живеят на огромни групи, да се саморегулират според техни си правила, което отрича в основи принципите на правовата държава, категоричен беше общинският съветник.

Той добави, че голяма част от тези НПО-та са свързани с така наречените „цигански барони“, което осигурява огромна маса от хора, която се занимава с полузаконни дейности, а също така е резервоар за избори.

Карлос Контрера категорично заяви, че нашето общество не се управлява от НПО-та, а от граждани, които правят избор. Така че изобщо не трябва да ни интересува какво казва едно или друго НПО, защото през годините те са се докарали до такава ситуация, че обикновените граждани гледат на тях просто като на лобисти, които получават едни пари отнякъде, неясно как и защо, и се опитват да ни внушават идеи, които изначално са ни чужди.

Противоречията в управляващата коалиция

В момента като че ли има някакво затишие, но колко дълго ще бъде то и защо се появиха тези скандали, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че още при съставянето на коалицията е било ясно, че по някои въпроси ще има противоречия, просто защото по някои политически въпроси възгледите на отделните участници в нея не съвпадат.

Тук ще припомня думите на вицепремиера Каракачанов, който призова за повече, как беше модерната дума – обраност, и съсредоточаване върху програмата за управление, а не върху подобен тип отношения и обвинения, които в крайна сметка са контрапродуктивни както за управлението, така и за обществото. Каква е ползата от тези междуличностни разправии? Аз мисля, че тя е нулева. Но така или иначе хора сме – човешко, твърде човешко, както беше казал един велик философ, завърши Карлос Контрера разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 13 септември 2018 година.   

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *