Карлос Контрера: Редно е да има реакция на действията на Ердоган

Карлос Контрера: Редно е да има реакция на действията на Ердоган

28 юли 2020  |   0 коментара

Предлагаме Софийската джамия „Баня Баши“ да стане музей като реципрочна мярка на превръщането на „Света София“ в Истанбул от музей в действаща джамия.

Това заяви Карлос Контрера от ВМРО в студиото на „Здравей, България“ по НОВА. Контрера е член на националното ръководство на партията и общински съветник в Столичния общински съвет.

Според него е редно да има реакция на действията на Ердоган. Занимавам се с темата отдавна, дори когато не беше толкова актуална за коментиране. Обвиних министерство на външните работи, че се правят, че такъв проблем не съществува.

Такива актове Ердоган използва да мести границата на север и на юг. Цариград не е останал без джамии. В никакъв случай въпросът не е религиозен, а политически и показва пренебрежително отношение към православния свят. Това е провокация най-вече към западните държави, твърди Карлос Контрера.

По думите му само Гърция от всички европейски държави е реагирала адекватно.

Външно министерство изразиха позиция, че са против този акт, но реално нищо не последва. Тази позиция е в хор с позицията и на други европейски държави, заяви общинският съветник.

Това са едни маневри, които Ердоган разиграва от десетилетия. Какво казва в момента той с този акт? Той на практика връща ислямското наследство на мюсюлманите и така за пореден път си решава вътрешните проблеми, коментира още Контрера.

Не за първи път изпадаме в подобен казус. Спомняте ли си 2015 г. протестите срещу Куршум джамия, когато поиска музей да бъде превърнат в действаща джамия. Всяко едно пропускане на подобни ходове може да ни изиграе лоша роля, сподели Контрера.

Чрез нашата позиция ние поставяме началото на един дебат какво трябва да се случи с „Баня баши“, който е насочен и към държавата, и към общината. При нас обаче този акт няма как да се случи насила, както стана в Турция, каза съветникът.

Очевидно е, че обществото има нужда от дебат по тази тема, защото веднага след като предложихме „Баня баши“ да стане музей, получихме предложения защо да не стане действаща църква. Лично мое мнение е, че на София не ѝ трябва джамия, завърши Контрера.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *