Карлос Контрера: Разликата между градската десница и социалистите в София отдавна е размита

Карлос Контрера: Разликата между градската десница и социалистите в София отдавна е размита

30 ноември 2018  |   0 коментара

Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО в Столичния общински съвет и председател на политическа група „Патриоти за София“, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Подготовката на Столична община за първия снеговалеж и застудяване

Карлос Контрера изрази мнение, че Общината е създала добра организация. Почистващите фирми са влезли в ритъм и са успели да се справят със снеговалежа. Забележки би могло да има за отделни спирки и улици, но в крайна сметка без сериозни забележки за трафика.

Водещата отбеляза, че в началото на валежа земята е била топла и снегът се е топял, което пък е създало опасност от наводнения, каквито за щастие не са се получили. Събеседникът ѝ отговори, че темата за наводненията наистина е доста щекотлива и припомни миналата година по това време, когато се е наложило аварийното изпускане на някои язовири, което е създало проблеми в „Западен парк”. В момента за радост няма опасност, но ако сме честни, трябва да кажем, че през последната година от превантивна гледна точка не е направено почти нищо. Затова в момента се водят разговори за парите в Бюджет 2019 за превенция, защото освен наводненията на територията на Столична община има и свлачищни процеси. Хубаво е да се отделят средства за укрепване. Тук думата трябва да бъде не на политиците, а на специалистите, защото хората, които се занимават с политика, имат маниера да пренебрегват това, което не се вижда на повърхността, в резултат на което после им се налага да влизат в обяснителен режим. Това е правилният подход и на гражданите, не винаги кресливостта е някаква висша форма на обществена загриженост, понякога е по-добре без да огласяваш медийно един факт просто да уведомиш институциите, за да реагират превантивно, а не след това да започваме с взаимните обвинения и пререкания, категоричен бе общинският съветник.

Събирането на отпадъци и инсталацията за изгаряне на ЕрДеЕф гориво

Карлос Контрера заяви, че темата за сметосъбирането и неговото оползотворяване е много по-голяма от нашумялата напоследък инсталация за изгаряне на ЕрДеЕф. Той продължи, че Патриотите имат сериозни съмнения дали точно ТЕЦ „София” е най-подходящото място за тази инсталация. Общинският съветник, обаче, подчерта, че Патриотите никога не са подкрепяли в зала тази идея, за разлика от тези, които внасят искането за референдум. Например БСП са гласували за площадката на ТЕЦ „София”. За тази инсталация са гласували и други хора, които сега са се наредили като аптекарски шишета зад този референдум, затова аз в зала им казах, че това е висша форма на демагогия, заблуждаване на гражданите, че като хвърлим три въпроса за референдум в публичното пространство, правим някаква политика. Ситуацията с този референдум е една тежка заблуда, която беше създадена и продуцирана от вече явната коалиция между БСП, ДСБ, „Да България”, „Зелени” и всякакви други! Те се измъкват в момента, че ситуацията била такава, че е събрала непримирими политически врагове, но фактите говорят друго – тези хора от години разсъждават по един и същ начин и всъщност разликата между градската десница и социалистите в София отдавна е размита, заяви Карлос Контрера

Но как ще се решава този въпрос, накъде ще се отива, попита водещата Клара Маринова.

Общинският съветник от ВМРО отговори, че очевидно проектът ще се завършва, а вече има и одобрение от страна на Министерски съвет.

Но не е нормално и да се изгарят боклуци в центъра на София, на каква база Министерски съвет го одобри, продължи водещата.

На базата на това, че 10 години хората, които имаха мнозинство в този съвет, са го прокарали, отговори Контрера и добави, че тази битка е трябвало да се води преди години, в момента не звучи сериозно да зачеркнем 300 милиона и да започнем от кота нула.

Бюджет 2019

Карлос Контрера заяви, че като общински съветник би трябвало да претендира за по-голямо държавно финансиране на Столична община, защото в момента София е подложена на натиск. Ако разсъждаваме от национална гледна точка, обаче, Бюджет 2019 е добър за държавата. Той поставя акцент върху образованието, тема, която дълго време е била неглижирана. Увеличението на пенсии също е добра стъпка. Бюджетите на НЗОК и ДОО също показват твърдостта на държавата да се бори с бедността и да подобрява здравното обслужване, независимо какви глупости се говорят от някои карикатури от опозицията. Сутринта проследих подгряването на дебата преди да започне заседанието и честно казано аз съм втрещен как в опозицията може да има такива народни представители, които се изказват като на махленска седянка, каза общинският съветник.

Карлос Контрера заяви, че напоследък говорим за различни международни форуми, за провеждането на младежка олимпиада, но освен министър Кралев никой друг не се занимава реално с тази инициатива. Това е особена форма на саботаж и сме на път да неглижираме тази тема. Защото това е важно, това са инвестиции в икономиката, инвестиции в спорт, ако щете в образование, завърши Карлос Контрера разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 29 ноември 2018 година.  

В звуковия файл може да чуете цялото интервю с Контрера >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *