Карлос Контрера: Промените в правилата за паркиране в столицата целят да разтоварят трафика и да улеснят гражданите

Карлос Контрера: Промените в правилата за паркиране в столицата целят да разтоварят трафика и да улеснят гражданите

15 юли 2020  |   0 коментара

Синя и зелена зона до 20:30 ч. в София, а живущите в центъра паркират с електронна винетка

Какви са промените в правилата за паркиране в столицата – коментира пред Сутрешен блок, БНТ Карлос Контрера - председател на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет.

Контрера обясни, че предложенията на Общинския съвет целят да разтоварят трафика в столицата и да улеснят гражданите.

До 20:30 ч. се предлага да се увеличи работното време на синята и зелената зона за паркиране в София в делнични дни от 8 септември. В момента те работят до 19:30 ч.

Мотивът е, че когато живущите в зоните се приберат вечер от работа, няма достатъчно свободни места за тях, обясни председателят на комисията по транспорт към Столичния общински съвет Карлос Контрера.

За живущите в центъра се въвежда винетен стикер. Няма да е необходимо вече да ходите, да взимате хартиен стикер да го лепите, посочи Контрера.

По думите му планираното разширение на синята зона с около 7000 места, които сега влизат в обхвата на зелената, цели да избегне струпване на автомобили в гранични райони между зоните. Целта е синята зона да достигне естествената граница на булеварди като „Евлоги Георгиев“, „Сливница“, „Опълченска“. Предложението за разширението ѝ ще бъде гласувано на сесията на общинския съвет на 23 юли. Освен синята се разширява и зелената зона в кварталите „Иван Вазов“ и „Яворов“ с общо около 1100 места.

Предлага се тя да работи и в събота от 10:00 до 18:30 ч. Предложението е зелена зона да заработи и в събота, за да не се получава това струпване на автомобили около парковете най-вече, посочи Карлос Контрера.

Той даде пример с районите на Борисовата градина и Южния парк, където има много паркирали коли в съботни дни. Синята зона пък се предлага да работи и в неделя, също от 10:00 до 18:30 ч.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *