Карлос Контрера: Премахването на гетата е национален въпрос, на който не могат да се противопоставят никакви политически сметки

Карлос Контрера: Премахването на гетата е национален въпрос, на който не могат да се противопоставят никакви политически сметки

15 февруари 2019  |   0 коментара

Карлос Контрера, общински съветник в СОС от ВМРО, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Новите правила за прием в детските градини

Карлос Контрера заяви, че София има своите специфики и националното ни законодателство не урежда част от проблемите, които съществуват. Той обясни, че просто в София децата са повече от местата и затова съществува необходимост този процес да се урегулира. Приетите от СОС правила донякъде балансират ситуацията без да решават напълно всички проблеми. Увеличени са точките за настоящ и постоянен адрес, дава се предимство на близнаците да могат да влязат в една детска градина, намалена е бройката на децата, които се приемат по критериите за специални образователни потребности. От ВМРО са направили предложение по отношение балансиране на системата в малките населени места. Става въпрос за проблема, че децата от дадено село не получават точки за адресната си регистрация в селото и в крайна сметка става така, че те не могат да влязат в детската градина в населеното място, в което живеят, защото идват деца от квартали. От ГЕРБ са уверили, че предложението се подкрепя и когато е технически възможно, то ще бъде въведено.

Карлос Контрера изрази мнение, че Столична община прави една много тежка грешка. Много родители се оплакват, че откакто неправителствените организации се опитват да налагат своето мнение по отношение на правилата за прием, нещата стават по-зле. Понякога самият аз се ядосвам, че позволяваме на едни хора да пишат правилата, които са до известна степен анонимни и не могат да претендират за някаква тежест по отношение на експертност, на подкрепа. Нужен е доста сериозен дебат докъде институциите да позволяват на такива сдружения и организации да влияят на общата политик, категоричен бе общинският съветник.

Бюджетът за 2019 г. на Столична община

Карлос Контрера заяви, че бюджетът е балансиран. Той подчерта, че са били възприети доста предложения от опозицията на заседанията на различните комисии. От ВМРО са възразили по отношение на средствата за транспорт, които, според тях, трябва да се увеличат. Столична община се нуждае от повече средства, за да може да намали интервалите на движение на автобусите.

Общинският съветник изрази мнение, че самият бюджет се опитва да отговори на очакванията на доста райони и квартали. Заложени са отново значителни средства за ремонт и реконструкция на детски градини. Това е важно, защото, за да се осигури нормално образование на децата в града трябва да се започне от материалната база. Хубаво е, че се увеличават и средствата за поддържане на улиците. Има още какво да се желае по отношение на малките населени места. Разписани са и предложения, които ще помогнат в някаква степен да се подобри качеството на въздуха. Осигуряването на средствата, обаче, е само 50% от работата. Много важни са изпълнението и контролът, защото виждаме, че има ситуации, в които въпреки наличието на достатъчен финансов ресурс резултатите не са особено задоволителни, обобщи общинският съветник от ВМРО.

Проблемите с водоснабдяването и канализацията

Карлос Контрера заяви, че трудно можем да отговорим на съвременните изисквания за обезпечаване на водоснабдяване и канализация в определени квартали и райони. Проблемите продължават да съществуват, но те не са решими през един бюджет. Приблизителната оценка е, че около 2 милиарда лева са необходими на столицата, за да извърши необходимите инвестиции във водопровод и канализация, включително и пречистването на отпадните води за населените места в северната дъга. Тежък проблем има и в „Драгалевци”. Карлос Контрера попита къде е тук помощта на държавата, защото за една община, пък било то и столична, е непосилно да осигури такова финансиране за изграждането на подземна инженерна инфраструктура.

Как ще повлияе предизборната ситуация на работата на СОС?

Карлос Контрера заяви, че за съжаление много повече се мисли за избори, отколкото за решаване на общинските проблеми. Фокусът на говоренето се измества от работата и решаването на проблемите на гражданите и кварталите към едно по-скоро общо говорене. Знаете, че доста хора обичат да се замерят с политически декларации поради простата причина, че няма какво друго да покажат. От това, разбира се, ще пострадат гражданите, в година на избори, като че ли администрацията спира да работи, понижава се ефективността. Много компромиси се правят с контрола просто защото всички са заети с прословутите избори, а тази година пък ще имаме два вида избори, така че не съм особен оптимист, че ще използваме оптимално оставащото време до края на мандата на този общински съвет, за да решим големите теми, категоричен бе общинският съветник.  

Концепцията на ВМРО за решаване на проблема с несоциализираните ромски групи

Според Карлос Контрера този акт е необходим, защото той е първата волева политическа стъпка да се реши този цивилизационен въпрос. Той беше категоричен, че не може да има огромни маси от хора, които живеят по коренно различен начин от останалата част от обществото. Гетото е огромен проблем и е добре, че има политическа воля да се пристъпи към неговото премахване. Тук не става дума само за премахване на незаконните постройки, а изобщо за промяна на начина на живот и мислене, затова са предвидени мерки, свързани с образованието, с научаването на трудови навици и т.н.

Каракачанов заплаши, че ако тази концепция не се приеме от ГЕРБ, той ще напусне властта, това съществува ли като опция, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът ѝ отговори, че лидерът на ВМРО не е заплашвал, а просто е поставил един надпартиен, национален въпрос, който не търпи отлагане. И никакви политически сметки не могат да бъдат противопоставяни на приемането на тази концепция. От друга страна Вие видяхте, че политическата група на ГЕРБ е заявила, че ще бъде подкрепена концепцията. Но тук казвам и нещо важно, което ние обявихме още когато течеше процесът по разработването, ще приемем всички разумни предложения и те ще бъдат добавени към концепцията, защото това е национален въпрос, това не е политическа дъвка, която да се коментира по сутрешните блокове на телевизионните студия, защото ние наистина имаме проблем с тези стотици хора, които не са социализирани, завърши Карлос Контрера разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 14 февруари 2019 година.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *