Карлос Контрера: Нужен е дебат по темата със смъртното наказание

Карлос Контрера: Нужен е дебат по темата със смъртното наказание

02 септември 2019  |   0 коментара

Трябва да имаме сериозен разговор за начина, по който функционира нашата наказателна система, защото очевидно не работи. Не за друго, но ефектът от налаганите присъди го виждаме какъв е. Усеща дефицит на справедливост в обществото и убеждението, че институциите не те пазят. Това поражда гняв. Гневът знаете какво друго поражда. Тук е ролята на всички хора, които се занимават с обществена дейност, включително и на политиците, да седнат и да проведат честен разговор помежду си и с обществото накъде трябва да тръгнем. В момента просто наказанието не отговаря като тежест на извършеното престъпление.

Това каза в предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ общинският съветник от ВМРО и председател на „Патриоти за София“ Карлос Контрера.

Редукцията на присъдата е също на дневен ред и го коментирахме след случая в с. Сотиря и всъщност след смъртта на детето. Въпросът за съкратеното съдебно следствие, ако си спомняте, се търкаля от 43-ото Народно събрание, но има едно лоби, което отказва да признае дори, че е нужно законът да се реформира по някакъв начин. Защото не бива да се стига до такива ситуации, в които за тежки престъпления, извършени по особено жесток за жертвата начин, се дават леки присъди, заяви Контрера.

Предложението за съкратеното съдебно следствие е предложено още в предишното НС и ще бъде внесено отново. Но тук въпросът е да убедим значителна част от обществото, че това е необходима мярка. Защото самият факт, че не се е случило, значи, че някой пречи. Защо и как пречи е друга тема, каза съветникът.

Ако върнете лентата назад, ще видите, че аз от няколко години говоря, че е нужен дебат по темата за смъртната присъда. Нека не се заблуждаваме, че Европа ще бъде същата след 5 или 10 години. Аргументът, че сме член на ЕС не значи, че в другите държави, които също са членове на ЕС, не се води този дебат. Във Франция след тероризма, който се изля по улиците, почнаха да се чуват гласове в тази посока, категоричен бе Контрера.

Цели разговор гледайте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *