Карлос Контрера: Да се сринат незаконните цигански гета, а не остъкленията на хората

Карлос Контрера: Да се сринат незаконните цигански гета, а не остъкленията на хората

30 ноември 2016  |   0 коментара

Общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение в София и член на Комисията по архитектура, градоустройство, жилищна политика и достъпна среда към Столичния общински съвет Карлос Контрера остро реагира срещу намерението на Върховната административна прокуратура (ВАП) да премахва остъклените тераси на хората.

Според представителя на ВМРО ВАП симулира дейност и твърденията, че трябва да се събарят остъклените тераси на хората, са дрънкане на ръждиви тенджери.

Учудва ме тази палиативна активност на ВАП, които иначе удобно пропускат да реагират на знакови процеси и проблеми като незаконни административни и нормативни актове. Сега се захванали с балконите и терасите на хората. А кога ще започнат да проверяват и да искат събаряне на незаконните цигански постройки, пита Контрера.

В циганските гета има хиляди незаконни сгради. За тях нито дума, нито ред. Вместо това ходили да проверяват на баба Пена остъклението в кв. „Дружба“ например, изразява възмущението си той.

Според него това е несериозно, тъй като за остъкляване не се изисква разрешение за строеж, каквато информация разпространява ВАП. Контрера припомня на прокуратурата, че в ЗУТ в чл. 151 е ясно записано, че не се изисква разрешение за строеж за остъкляване на балкони и лоджии.

Това ли е най-големият бич на незаконното строителство - балконите на хората? Това ли е обществен проблем номер едно в сферата на устройството на територията? Зад гръмките фрази и уж внушителните цифри личи безсилието на една институция да решава генералните въпроси, категоричен е той.

От изложението на Върховната административна прокуратура разбирам, че са проверили над 4000 сгради. А останалите? Считам, че подобно симулиране на дейност е вредно за държавността. В София има около 80 цигански гета - там кога и какво провериха?! А за незаконното изграждане на водопроводи в тези гета (също незаконно строителство) няма и ред. А се крадат 3 млн. куб. м. вода на година, припомня общинският съветник.

Ето защо ние, патриотите, казваме - първо сринете незаконните цигански гета, после се разправяйте с балконите и остъкленията на изрядните данъкоплатци, допълва той.

От прокуратурата твърдят, че строителният контрол в София бил занижен. С толкова хора и с 500 000 лв. бюджет на година за събаряне на незаконни постройки Общината няма много възможности. Това е реалността. Факт е, че дирекция „Общински строителен контрол“ не разполага с необходимия човешки и финансов ресурс, за да отговори на мащабите на столицата, обяснява Контрера.

Необосновано е да се говори, че строителният контрол е занижен. Дотолкова стигат силите на Общината при сегашната законодателна рамка и прокуратурата трябваше да отчете тези фактори. Проверки се правят ежедневно, но структурата е малка и няма достатъчно бюджет. Много неразумно законодателят преди години стовари на общините почти всички отговорности по проверка и премахване на незаконното строителство. Работата и задълженията бяха увеличени, но не и средствата за това, припомня съветникът.

Карлос Контрера е категоричен, че ВАП трябва да ревизира приоритетите си, а ако има желание да пресича незаконната строителна дейност - да започне от циганските гета, където тя е най-мащабна.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *