Каракачанов: Ще бъдат съборени незаконните постройки в гетото във Войводиново

08 януари 2019  |   0 коментара

Вицепремиерът внася в МС цялостна програма за решение на Циганския въпрос 

Всички постройки в циганската махала на Войводиново са незаконни. Ще бъдат извършени проверки на място от ДНСК и пожарната и къщите ще бъдат съборени най-рано след 14 дни, тъй като тогава изтича законовият срок за обжалване

Това обясни вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по време на посещението си във Войводиново. Той се среща с оперативния щаб заради инцидента с 33-годишния военнослужещ Валентин Димов от Специалните сили, пребит от цигани, и напрежението в селото.

Каракачанов бе категоричен, че положението не може да продължава по този начин и да се търпи прослойка от населението да е абсолютно маргинализирана и тотално изпусната, да се съобразява с никой, да не уважава живота и другите.

Протестът на местните хора заради бития военен също настояваше за премахването на незаконните постройки. Като отговор на тези искания Каракачанов заяви, че трябва да бъде изготвена цялостна програма, която да представи решение на циганския въпрос. Крайно време да се прилага програмата на Патриотите за справяне с циганската престъпност. Той се ангажира да я внесе в МС за обсъждане. В нея са залегнали изводите и мерки от публични обществени дебати по проблема в последните 2-3 години.

Не може една несоциализирана група да обикаля и бие наред. Това не може да продължава. Случаят с бития военен е поредният, който показва, че е време е да спрем да се съобразяваме с всякакви брюкселски чиновници или забележки от измислени правозащитници, посочи силовият вицепремиер. Една от основните мерки, които посочи той, е тотално обвързване на социални помощи с труд и със задължително училище на децата.

Хората не са длъжни да търпят част от населението, което има само права и не иска да разбере, че има и задължения и трябва да спазва закона, заяви още министърът.

По думите му, всички постройки в гетото са абсолютно незаконни, но общината си е свършила работата много отдавна, направила е проверките и не веднъж е приканвала живущите да се узаконят, предоставяйки им и парцели за откупуване. От 250 обитаващи гетото, стотина са регистрирани в селото, но не и адреси в махалата.

Каракачанов също така посети в болницата пострадалия военен. Той даде информация, че има счупена скула, предстои му операция. Към момента състоянието му е стабилно. Пострадалият е завил, че не иска да бъде местен от лечебното заведение, в което е в момента. Има доверие на лекарите, които сега се грижат за него. Министерството на отбраната ще направи всичко необходимо за да помогне на пострадалия военнослужещ и неговото семейство, декларира Красимир Каракачанов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *