Каракачанов: Така повече не може да продължава. Трябва да се приеме Концепцията за интеграция на циганите

Каракачанов: Така повече не може да продължава. Трябва да се приеме Концепцията за интеграция на циганите

25 юли 2019  |   0 коментара

Концепцията беше обсъждана поне 6 месеца и бе изпратена за съгласуване и бележки от министерства, ангажирани с интеграцията на циганите. Съобразихме се с доста от бележките.

Това заяви заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов на представянето на Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им.

Когато използвам думата циганин не дискриминирам никого. Голямата част от това население се самоопределят като такива, уточни министърът, цитиран от „Новини.БГ“.

Видно е от много години, че интеграцията на циганите не работи. Случва се дори обратното. Бедността, криминалните постъпки и неходенето на училище сред това население се увеличава. За 2018 година има 251 случая на нападение над полицейски служители. Над 90% от тях са извършени от населението на циганските гета, разкри Каракачанов.

Случаите, при които деца раждат деца, се увеличават. Само преди няколко дни имаше новина за 38-годишна дама, родила 13 деца, от които 8 се отглеждат от държавата по домовете. Ражданията масово стават заради социалните помощи, допълни министърът на отбраната.

След толкова похарчени средства промяна в това отношение няма. Не успяхме да намерим пълния размер на средствата, похарчени за циганската интеграция за последните 10 години. Само справка от Държавния бюджет показва изразходени над 90 милиона, каза още той.

Битовата престъпност също се увеличава и води до напрежение по малките места и махали. Така повече не може да се продължава. Целта е държавата сега да предприеме реални мерки. Когато говорим за правата на гражданите, ние не се позоваваме на малцинствен произход, а на Конституцията, завърши Красимир Каракачанов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *