Каракачанов с горещ призив след скандала със Заев: Външно министерство трябва да реагира незабавно!

Каракачанов с горещ призив след скандала със Заев: Външно министерство трябва да реагира незабавно!

09 август 2018  |   0 коментара

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов остро осъди думите на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско.

- Г-н Каракачанов, как ще коментирате скандалните думи на Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско? 

- Явно това е типично балканска черта в политиката – мненията да се променят на 180 градуса. В Благоевград той дори каза „Илинденско-Преображенското въстание“. Ако Заев наистина вярва в това, което в последствие е казал, че въстанието е македонско, му препоръчвам да прочете история.

Ако книгата на „македонеца“ Христо Силянов, който е деец на ВМРО и непосредствен участник във въстанието, му е много дебела за четене, може да вземе писмото на Даме Груев. То е писано от главния щаб на въстанието по време на въстанието като призив към българското правителство и там пише, че ако иска да се запази българското население в Македония, то трябва да се притече на помощ на своите братя българи в Македония с оръжие. Това е официален документ, който му беше подарен от кмета на Благоевград, но явно не го е прочел.

Може да прочете и световно известния археолог Артър Еванс, който в 1903 г. пише, че няма македонско, а българско въстание, защото в Македония има малко гърци, турци, албанци и власи, но мнозинството от населението е българско. 

- Защо до момента правителството не реагира, ето Вие сте част от него. Не трябва ли да реагира Министерство на външните работи? 

- Външно министерство трябва по съответния дипломатически път да се задейства незабавно по случая. Защото така се получават двойни страндарти. Ние говорим за общо честване на общи дати от общата ни история. Затова случаят не трябва да се отминава.

Ако трябва да добавяме към общата ни история, нека се знае, че 54 български офицери участват и ръководят Илиденско-Преображенското въстание. Има и генерали – ген. Иван Цончев, който е от Дряново, полковници, капитани... За хората, които познават историята, няма никакъв смисъл да се спори дали въстанието е македонско или българско. То е част от историята на двете сега съществуващи държави – България и Македония. 

- А защо в България Заев има една позиция, а в Македония друга? Да не би да се опитва да си върне избирателите, недоволни от процеса на добросъседство? 

- Това е най-вероятната причина, защото той е атакуван още от миналата година, когато се споразумяхме за подписването на договора. Най-вероятно се опитва да се измъкне от критиките. Това обаче не може да е оправдание, защото истината стои над дребните политически игри. Най-чистият вариант беше той да каже истината – че Илиндеско-Преображенското въстание е общо за двете държави. 

Източник: ПИК

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *