Каракачанов: Статутът на Висшето военновъздушно училище ще бъде възстановен

02 април 2019  |   0 коментара

Имаме категоричното намерение до 6 май да бъде възстановен статутът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. Това е необходимо, за да може учебното заведение да предоставя добре подготвени кадри във връзка с модернизацията на Военновъздушните сили.

Това обявиха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред курсанти и преподаватели от факултет „Авиационен“ на Националния военен университет в гр. Долна Митрополия.

На срещата с ръководството на факултета присъстваха още началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, председателят на комисията по отбрана в НС Константин Попов.

С подкрепата на Министерски съвет в последните две години се работеше активно за възстановяването на статута на военновъздушното училище, закрито през 2002 г., подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Изпратено е писмо до Националната агенция за оценяване и акредитация. Предстои да излезе нейното становище, след което с решение на Министерски съвет и Народното събрание статутът му може да бъде възстановен, допълни министърът на отбраната.

По примера на Висшето военноморско училище във Варна е напълно възможно и Военновъздушното училище да се развива, да предоставя кадри и за гражданската авиация, да се модернизира и да бъде печелившо. То е необходимо и за съживяването на тази част от Северна България, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че вече са отпуснати средства за частичен ремонт и възстановяване на най-необходимата част от инфраструктурата на ВВВУ „Георги Бенковски“. Има още перспективи за неговото развитие, една от които е изграждане на център за обучение на пилоти с подкрепата на чужди компании. След модернизирането на техниката на ВВС имаме твърдото намерение ремонтът и поддръжката да се извършват поне частично в България, в завода в Пловдив, а ВВВУ да предоставя високо подготвени, професионални, добре обучени кадри за българската авиация.

Това, което сме поискали в последните две години, се случи, тъй като министър-председателят, министърът на финансите и моите колеги имат ясното разбиране за необходимостта от модернизация на въоръжените сили, за купуване на нова техника и квалификация и подготовка на личен състав, каза Красимир Каракачанов и благодари на колегите си в правителството за разбирането.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *