Каракачанов: Приоритетно работим за повишаването на мотивацията и кариерния модел за развитие на хората в отбраната

Каракачанов: Приоритетно работим за повишаването на мотивацията и кариерния модел за развитие на хората в отбраната

06 февруари 2020  |   0 коментара

Необходимо е Българската армия да притежава повече способности и да е в състояние да изпълнява задълженията си по Конституция и съюзническите си задължения. Реализирането на тази визия изисква повече инвестиции в отбраната – приоритизиране, задълбочена модернизация на способностите, прилагане на иновациите, сътрудничество със съюзниците и партньорите и грижа за личния състав, който е посветил живота и кариерата си на отбраната на страната.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на 5 февруари при откриването на годишната конференция на началника на отбраната. Форумът е на тема „Тенденции в развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“.

Министърът на отбраната подчерта, че една от основните задачи през първата половина на тази година е приключване на Стратегическия преглед на отбраната, който трябва да посочи как да се реализира важната цел към 2032 г. българските Въоръжени сили да имат необходимите оперативно съвместими отбранителни способности, така че те да са в състояние надлежно да изпълняват конституционните си задължения, възложените им мисии и задачи и ангажиментите на държавата в рамките на НАТО и тези в общата политика за сигурност и отбрана в Европейския съюз.

В центъра на усилията ни е повишаването на престижа и привлекателността на военната професия. Приоритетно работим за повишаването на мотивацията и кариерния модел за развитие на хората в отбраната. За да бъдем конкурентни на пазара на труда, за трета поредна година увеличаваме доходите на хората, заети системата на отбраната, каза министър Красимир Каракачанов.

По отношение на провеждания Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност министър Каракачанов подчерта, че  Министерството на отбраната е сред институциите, които до момента са постигнали най-много конкретни резултати.

Министърът на отбраната очерта и основните приоритети през 2020 г. - подготовка и приемането на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили 2032 г. и основания на нея План за развитие на въоръжените сили 2026 г., повишаването на мотивацията и кариерния модел за развитие на хората в отбраната, реализация на основните модернизационни проекти за Българската армия, както и инвестиции в приоритетни проекти, свързани с придобиване на нови трикоординатни радари, зенитно-ракетни комплекси, системи за командване и управление, способности за кибер отбрана, модернизация на фрегатите клас Е-71 и на танковете Т-72, артилерийските системи, щурмовите хеликоптери и безпилотните летателни апарати.

През двата дни на форума ще бъдат изнесени множество съдоклади и брифинги. Присъстват ръководители на държавни институции и структури, висшият команден състав на Българската армия, генерали и офицери от видовете въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО, Европейския съюз и структури на силите на НАТО от Балканския регион, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *