Каракачанов: От македонска страна опитват да печелят време по историческите теми, докато получат покана за ЕС

Каракачанов: От македонска страна опитват да печелят време по историческите теми, докато получат покана за ЕС

12 юни 2019  |   0 коментара

Политиците в Скопие да спрат да се правят на ударени по отношение на историята. От македонска страна опитват да печелят време по историческите теми, докато получат покана за ЕС.

Това каза вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Плюс-минус“ по НОВА.

Когато имаш съсед, който се опитва да хитрува, трябва да използваш всякакви дипломатически средства, за да го накараш да изпълнява договора, който е подписан, коментира той.

Според този договор общата историческа комисия трябва да направи преглед на спорните дати и личности в историята. Всичко това да се коригира в тяхната образователна система. Ако сега отворите техните учебници по история, ще прочетете, че ние – българите, сме татари. Ще прочетете, че цар Самуил е македонски цар. Ще прочетете, че Гоце Делчев е македонец, който забележете се борил дори срещу българите, заяви Каракачанов.

По думите му тази комисия работи историческите теми от българска страна. От македонска има един опит да се шикалкави, да се тупа топката и да се печели време. С надежда, че сега трябва да получат покана за ЕС и тогава по-трудно ще можем да влияем върху процеса да си поправят лъжите в историята, лидерът на ВМРО.

Той изтъкна, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е казала, че е още малко рано да се дава покана за преговори на Македония и Албания. Това означава, че тези наивни надежди няма да се сбъднат. Поканата не означава членство, това означава преговорен процес, посочи Каракачанов и изтъкна, че в хода на преговорите всяка страна членка може да налага и изисква своите условия.

Ако някой смята, че може да влезе през задната врата в ЕС, няма да стане. Ако сме страна, която уважава своята история и достойнство, не трябва да го позволяваме, коментира още той, като уточни обаче, че немалка част от хората в Македония очакват това да се случи не заради ЕС, а защото знаят, че сме един народ и имаме обща история.

Военният министър коментира и темата със самолетите F-16 за българската авиация.

До 1 седмица ще пристигне официалното предложение. Нашият стремеж е ясен – да купим най-добрия самолет за нашата изтребителна авиация. Не купуваме самолети само за да имаме самолети, не ги купуваме само за охрана на въздушното пространство, не ги купуваме само, за да правим авиошоу. Купуваме авиация, която, не дай си Боже, може да се наложи да участва в бойни действия, заяви Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът обясни още, че относно сделката има три големите въпроса. Първият е цената, както и оборудването и въоръжението на самолетите. А за това отговаря Министерството на отбраната. Вторият е индустриалното сътрудничество, за което отговоря Министерството на икономиката. Третият е начините и сроковете на плащане, за което разговорите води Министерството на финансите.

Той коментира и темата с партийните субсидии.

Субсидията отдавна трябваше да се смъкне. От ВМРО в предишното Народно събрание предлагахме субсидията от 11 лева да стане 6 лева, но да има и горна граница – не повече от 5 милиона на партия, каза Каракачанов.

Трябва да бъде намалена, би било жест към обществото, че партиите не мислят само за себе си, посочи лидерът на ВМРО.

Каракачанов коментира и обвиненията от страна на Волен Сидеров, както и исканата му оставка.

Продължаваме напред, вършим си работата. Който иска да хвърля голи обвинения, да го прави. Когато си последен в класацията, да кажеш, че другите 99% са получили повече с измама, не е сериозно. Ако бяха работили 2 години от Атака, може би щяха да имат по-добри резултати. На тях все някой им е виновен, заяви Каракачанов.

Аз съм човек, устроен широко, искам да вършим работа. Ако не им се работи, да правят каквото си искат, каза още той.

Повече гледайте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *