Каракачанов отстоява тезите си в дебат по Нова ТВ

Каракачанов отстоява тезите си в дебат по Нова ТВ

01 ноември 2016  |   0 коментара

Красимир Каракачанов, кандидат за президент на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, участва в дебат в ефира на Нова телевизия, който протече в четири тематично откроени части.

Още в началото на дебата Каракачанов запита защо двамата, които помислиха, че са най-велики, бягат от дебати. В студиото липсваха кандидатите за президент на ГЕРБ и БСП. Това трябва да покаже на хората, че те се крият и вярвам, че избирателите ще им го покажат в деня на изборите, посочи той.

Първа част: За доходите, социалното неравенство и икономиката (видео)

Ще се вдигнат ли пенсиите и доходите?

Българският президент няма правомощията да разпореди на правителството да бъдат вдигнати пенсиите, заплатите или да определя икономическата политика. Президентът обаче може да бъде активен, за да налага подобна политика на кабинета, заяви Красимир Каракачанов по първата тема.

Основният въпрос, който стои и пред българския парламент и пред правителството е въпросът за справедливостта, смята той.

Несправедливо и ненормално е след 25 години на преход пенсиите в България да са по-ниски от тези в страни като Албания, Сърбия и Македония, които не са членки на НАТО и ЕС. Смятам, че е справедливо минималната пенсия у нас да бъде 300 лева, е мнението му. 

Трябва да има възмездие и за това, което се случа през последните 25 години, защото ние сме най-бедната държава, с най-ниските доходи, най-висока смъртност на населението. Докато четем историята и търсим възмездие може да направим една ревизия на т. нар. инвалидни пенсии. 980 хиляди граждани на България получават пари за различни форми на инвалидност. От 7 млн. население?! Има цели села, които се водят инвалиди – цели цигански махали, в които децата са болни от астма, а в съседната – от епилепсия.. Това нали се сещате, че не е нормално, каза Красимир Каракачанов.

Той даде пример, че при население от 9 млн. през 1990 година, при още 150-160 хилядна армия тогава, имаше 150 хиляди инвалиди.

Втора част: Как ще се борят с корупцията? (видео)

Няма как съдебната система да е нормална, след като политическата класа е корумпирана. Според мен личният пример на политиците е основата, на базата на която може да се потърси реална сметка. Личният пример преди всичко, смята Красимир Каракачанов.

Когато аз стана президент няма да призовавам „Кажи си, …“, а ще задам въпроса „Защо, ..“ – директно, заяви той.

Въпросът реално трябва да бъде поставен – нормално ли е държавни чиновници, уличени в корупция, са уволнени, но не получават никакво наказание. И след 3-4 години се връщат на длъжност, защото се връща тяхната партия, назначила ги и преди на власт, каза Каракачанов.

Като президент, той ще призове парламента да се направи законова промяна, че държавен чиновник, уличен в участие в извършване на престъпление или корупционна ситуация, не само да бъде уволнен, но да не може повече никога да бъде назначен на държавна работа.

По конкретни казуси президентът има право да се изказва пред парламент, да сезира и прокуратурата, напомни Каракачанов.

Част трета: Поглед навън (видео)

Проблемът с бежанците; отношенията с Турция; България между Москва, Брюксел и Вашингтон, бяха темите, които коментираха кандидатите в тази част на дебата.

България трябва да води политика на недопускане на бежанците в България, на защита на границата, включително употреба на сила. Никакво трайно заселване, както предлага правителството в момента, е мнението на Красимир Каракачанов.

Той посочи, че 65 % от нелегалните имигранти – защото те не са бежанци, които са в България, са афганистанци, а не са сирийци.

Аз бих говорил по един нов начин в ЕС. Все още Европа няма единна политика по отношение на бежанците. Вместо да се търси политика, която да възпира нашествието на нелегални мигранти, все още европейските чиновници пробутват директиви, според които ние трябва да продължим да приемаме и да разселваме, допълни кандидатът на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“. Отправи и обвинение към подкрепата от страна на евродепутати от БСП и ДПС на решение на Европарламента, свързано с приемането и интегрирането на мигранти.

По отношение на външната политика – естествено е, че България е член на НАТО и ЕС, но това не означава, че не трябва да водим балансирана политика и приятелски отношения с Русия. Турция е голям проблем в международната политика, както и неосманизма на Ердоган. Моето категорично мнение е „не” на Турция в ЕС, заяви Каракачанов.

Той не смята, че трябва да водим наведена политика към когото и да било. Президентът обаче трябва да се старае да развива балансирани отношения. Не е работа на България да дава квалификации. В конфликта САЩ-Русия най-глупавото е да се набутаме по средата, е мнението му.

Каракачанов допълни, че не е работа на български президент, както беше в случая с Плевнелиев, точно преди началото на туристическия сезон, да отправя квалификации към Русия и руския президент, защото това доведе до големи загуби от отлива на руски туристи. Между 400-500 млн. евро загубихме от туристите, които не дойдоха, пресметна кандидатът.

Европа се променя, видно е. България също ще се промени в добра посока, ако аз бъда избран за президент ти моят колега в Австрия спечели изборите. Тогава Европа ще стане континент на суверенни държави, каза Красимир Каракачанов.

Част четвърта: Всеки срещу всеки (видео)

В последната част кандидатите за държавен глава имаха възможност да си задават въпроси един на друг.

Въпрос към Красимир Каракачанов отправи кандидатът Калфин и го попита как още обедини народа, след като Валери Симеонов нарече майка „улична кучка”.

Това е поста свободна интерпретация на една декларация, която Валери Симеонов прочете преди две години, във връзка с циганската битова престъпност. Ще отречете ли, че и поради политиката, която включително и Вие, г-н Калфин, водихте като социален министър циганското население не се интегрира, мисли, че има само права, без задължения, точи социалните фондове и мисли, че може да влезе във всяка къща и да открадне, защото няма да има наказание, отговори му Каракачанов.

Кандидатът на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ обясни, че той няма въпроси към присъстващите на дебата кандидати. Питанията му са към Цецка Цачева и ген. Румен Радев.

По думите му това са двамата, които някой се опитва да назначи за втори тур.

Той зададе три въпроса и призова водещите да запитат Цачева и Радев, когато им гостуват самостоятелно.

Първият е дали са за политиката за приемане на още нелегални имигранти и за трайното им заселване у нас. 

Вторият - подкрепят ли идеята за връщането на наборната военна служба. 

И третият - подкрепяте ли искането Турция да влезе в ЕС?

Каракачанов заяви, че тези теми не интересуват само него, а цялото българско общество.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *