Каракачанов: Нужни са експерти в кабинета, а не политици

Каракачанов: Нужни са експерти в кабинета, а не политици

27 октомври 2014  |   0 коментара

Лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов отговаря на въпросите на Мария Филева за в. „Преса“:

Красимир Каракачанов е роден на 29 март 1965 г. Завършва история в СУ „Св. Климент Охридски“, а в последствие защитава докторска степен по Международни отношения и международно право към Югозападния университет в Благоевград. Председател на ВМРО-БНД от 1997 г. Народен представител в 38-ото и 40-ото НС. Съпредседател на коалиция „Патриотичен фронт НФСБ -ВМРО“.

Влизате ли в управлението, г-н Каракачанов, за което ви прикани днес (вчера - б.р.) Бойко Борисов?

Нашата позиция е ясна - на България е необходимо правителство, което да работи на базата на ясна програма, а не на разпределение на постове между партии, сформирали аритметическо мнозинство. Хората очакват проблемите им да бъдат решени. На първия тур преговори с ГЕРБ разглеждахме техните приоритети, на втория - нашата програма. От 94 точки в нея само по 11 имахме различия, които предстои да бъдат уточнени.

Ние формулирахме три „да“ и три „не“ за участие в управлението. „Не“ на корупцията, монополите и участието на ДПС във властта, „да“ на подкрепата за българското производство - малкия и средния бизнес, ревизия в енергетиката - замразяване и намаляване на цените на тока, и политика, която ще доведе до ръст на доходите. Това може да се случи, когато се даде шанс на бизнеса да се развива самостоятелно и цялата тромава административна система бъде променена, за да не го мачка. Експертите на Патриотичния фронт смятат, че ако се предоговорят цените на електроенергията, която НЕК изкупува от ТЕЦ-ове и от зелената енергия, цените на тока не само няма да се повишават, но може да бъдат и намалени. Затова искаме пълна ревизия в енергетиката. ГЕРБ прие нашите предложения за спиране на износа на необработена дървесина, което означава край на незаконната сеч, да се вземат много сериозни мерки за решаване проблема с битовата престъпност, промени в изборното законодателство, за да се избегне повторение на случая „Бат‘ Сали“.

Имате ли готовност да предложите министър, който да поеме някой от тези ресори?

По отношение на кадрите сме казали едно - ние не желаем политическите лица в нашата коалиция да участват с министерски постове. На чисто експертно ниво ние сме готови да съгласуваме една обща програма за управление, която ще подпишем. Това е нашият ангажимент, не коалиционно споразумение.

Това не беше ли формулата на кабинета „Орешарски“?

Формулата на кабинета „Орешарски“ беше привидна експертност и партийна зависимост. Кои бяха експертите? Министърът на финансите ли, който дойде от квотата на БСП, пък сега е депутат от ДПС? Ако ние приемем да станем министри, ще означава, че сме излъгали нашите избиратели.

И каква е разликата за вас между експерти, за които поемате пълна политическа отговорност, и политически лица, които да станат министри?

Ако стигнем до програма, сме склонни да говорим за определени ресори, за които можем да предложим специалисти. Ние смятаме, че не е необходимо да подписваме коалиционно споразумение. Може би все пак ще се наложи да подпишем някакъв документ за това как ще се съгласуват решенията. Това са технически неща, но не можем да говорим за тях, преди да подпишем програма. Разминаванията ни не са много, но са много съществени. Има неща, за които не сме склонни да отстъпваме.

Но според Бойко Борисов тази формула не предполага стабилно управление? Вие по всяко време може да намерите кусур и да се оттеглите.

Ако програмата не се изпълнява, ние категорично ще оттеглим подкрепата си. За това не бива да има съмнение. Не се пазарим за постове. Искаме да докажем, че сме способни да направим нещо полезно за хората. Ако това се случва, защо да оттегляме подкрепа?

Вие стабилен партньор ли сте?

Ние сме предвидим партньор. Ако програмата се изпълнява, ще я подкрепяме стабилно.

Тезата на Борисов е, че участието в кабинета е гаранция за носене на отговорност. Реформаторите също изтъкнаха, че са готови да изведат докрай реформи в определени сектори.

Това е тяхно мнение, нашето е различно. Не можем с г-н Симеонов от месеци да говорим, че никой от нас не се натиска за власт, и в един момент да станем министри. Какво ще си помислят хората за нас, ако отстъпим - че сме поредните помияри в политиката, които, за да станат министри, са готови на всякакви компромиси. Целта ни не е да станем министри, това не ми е детската мечта, искаме да свършим нещо полезно.

Очаквате ли от РБ и от ГЕРБ също да предложат експерти, а не политически лица?

Всяка партия решава сама за себе си. Вече заявихме, че нямаме претенции кого ще излъчат за министър-председател. Но си запазваме правото да коментираме някои от личностите, предложени за министри - да направим бележки или да изискваме ангажименти. Към момента не сме коментирали нито едно име.

Имам чувството, че ви плаши думата „коалиция“ и всячески се опитвате да избягате от нея.

Да, така е. Думата „коалиция“ в България стана мръсна дума за съжаление. Такива бяха коалициите досега, че в съзнанието на българина тя означава компромис, задкулисие и нещо под масата.

Но по същество това, което ще направите, е коалиция.

По същество това е сътрудничество, работа в полза на обществото на базата на една програма. Партньорството е форма на коалиция, но нито ние, нито хората харесват думата. Не изключвам да подадем експерти на определени нива, но това е тема, по която се разбрахме, че ще коментираме, след като програмата е готова. Не сме бюро по труда, за да търсим работа за кадри. Това е порочна практика.

И как ще изглежда това правителство в крайна сметка - с подкрепата на ГЕРБ, РБ и ПФ или да има по-широк обсег?

Вече сме казали, че нямаме нищо против към по-широко подкрепящо мнозинство да бъдат привлечени и БСП, и АБВ. Стига идеологии, едно голямо правителство в стил „Меркел“ би изглеждало по-стабилно. Въпрос на техни двустранни разговори. Не поставяме условия. Единствената партия, за която сме казали, че трябва да бъде извадена от властта, е ДПС.

И как ще стане това изваждане на ДПС от властта? Лов на вещици ли готвите?

В никакъв случай. Не желаем да ни се вменява, че ще провеждаме чистка сред хора, които нямат български имена или не са християни. Това е недопустимо, не е такава нашата идеология. ДПС назначиха и много етнически българи, които изпълняваха техни поръчки, използвайки административната власт. Чистка ще има за всички поръчкови физиономии и политически назначения. Професионалистите не бива да се притесняват.

На какво залагате - пълен четиригодишен мандат или кратък, наполовина?

Доброто за страната е стабилно управление и пълен мандат.

Плашат ли ви едни предсрочни избори догодина?

Не. Ако погледнете социологическите проучвания, ще се уверите, че ние от Патриотичния фронт сме едни от малкото, които биха си увеличили присъствието в парламента. Но в тази ситуация - и финансова, и енергийна, и икономическа, не е добре през няколко месеца да правим избори. Биха променили съотношението на силите, някои от малките партии не биха влезли в НС, но това няма да реши основния въпрос - как да се управлява България. Нашата философия е това да става по нов начин, а не по досегашния - партизанско-далавераджийски.

Има ли противоречие между вас и г-н Валери Симеонов за участието ви в кабинета?

Не. Ако имаше, щеше да е явно. Защото нито аз, нито той сме хора, които си премълчават. Винаги открито си казваме мнението.

С настояването за часове по родолюбие и военно обучение ни изненадахте. От ГЕРБ се съгласиха с вашето искане. За война ли се готвим?

Не се готвим за война, но войната е близо до нас. Подценява се ситуацията в Близкия изток. Истината е, че сме свидетели на една грандиозна промяна. Бих сравнил появата на ИДИЛ с бомбата, наречена Съветски съюз през 1917 г. Светът се променя радикално. Ако ИДИЛ оцелее, това ще създаде много сериозни проблеми на цивилизацията и европейската ценностна система, те ще започнат да изнасят ислямска революция навън. Това не бива да се подценява. Не бива да се залъгваме с общи приказки.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *