Каракачанов на среща с хората на Орбан за общностите в чужбина

Каракачанов на среща с хората на Орбан за общностите в чужбина

16 юни 2016  |   0 коментара

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е на официално посещение в Унгария, за да проучи местния опит за работа с националните малцинства в чужбина. В столицата Будапеща той проведе редица срещи с представители на управляващата партия на премиера Виктор Орбан, информира „Стандарт“.

Каракачанов е разговарял с държавния министър за национална политика Арпад Потапи, който отговаря за работата с унгарските общности в чужбина. Страната отделя около 300 млн. евро годишно, за да подпомага малцинствата си в Румъния, Сърбия, Словакия и новите мигранти. За сравнения - България е заделила по-малко от 1 млн. евро. С част от тези средства се подпомагат бизнес-инициативите на етнически унгарци, поддържат се училища и културни средища. Всеки учител в унгарско училище в чужбина например освен държавната си заплата, получава и допълнително възнаграждение.

Войводата е разговарял със заместник-председателя на Унгарския парламент проф. Ищван Якуб. Двамата са обсъдили двустранните отношения и възможността за възстановяване на образователните програми и обмяната на студенти. Разисквана е и външната политика, особено по отношение на нелегалните емигранти. Както е известно, Унгария не приема европейската политика за квоти.

В последния ден от визатата си той е имал срещи с българите там. Само в Будапеща живеят около 3000 хора с български произход. Това е традиционна общност, която от век живее там. Те поддържат и изградената през 1916 г. църква, имат български театър, училище, детска градина, три фолклорни ансамбъла и един депутат - Симеон Варга.

Българите в Унгария не са против гласуването само в посолства, каквато е унгарската практика. Напротив, смятат, че щом си плащат данъците в Унгария, не е редно да определят българската политика, коментира Каракачанов.

снимка: Красимир Каракачанов и Арпад Потапи

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *