Каракачанов: Мерките трябва да се насочат към туризма, който дава 12% от БВП

Каракачанов: Мерките трябва да се насочат към туризма, който дава 12% от БВП

05 май 2020  |   0 коментара

Важният въпрос е какво ще правим след COVID-19, какво ще стане с държавата, с икономиката, казва лидерът на ВМРО

Мерките, които правителството предлага, са приемливи за ВМРО. Логиката е ясна - няма да бъде продължено извънредното положение, за да може обществото да се адаптира, заяви в ефира на „Здравей, България“ по НОВА лидерът на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Тъй като никой не може да гарантира кога светът ще се пребори с коронавируса, се дава възможност на министър Ананиев да реагира. Сещам се за две неща, за които ще се зададат въпроси в парламента. Как ще се регламентират ситуациите, при които здравният министър може да налага мерките и това на практика не е ли продължение на извънредното положение? Правителството е длъжно да мисли за новата ситуация, която настъпва. А парламентът, ако има бележки и допълнения, да доусъвършенства този закон, смята той.

Но тук по-важният въпрос е какво ще правим след COVID-19? Какво ще стане с държавата, с икономиката, допълни Каракачанов.

Той обясни философията на ВМРО, според която най-засегнатият бранш - туризмът, дава 12% от БВП на страната и заради това мерките трябва да са насочени към него.

Ние предлагаме мерки, чрез които да бъде подпомогнат този бранш. Предложили сме мерки и за други сектори, с които да се подпомага икономиката и бизнесът. При този сезон, който се очертава, би следвало да помислим за запазването на този бизнес, категоричен е Каракачанов и подчерта, че ВМРО предлага мерки, насочени към това.

Държавата не може да бъде само касиер и да прибира доходи. Тя трябва в такива ситуации да подпомага, за да може тези пари да се върнат. Има анализи, че тези средства, които ще отидат за подпомагане, ще се върнат обратно в бюджета, добави лидерът на ВМРО и посочи, че съседни на България държави обмислят подобни мерки. Каракачанов призова правителството да бъде проактивно, а не да чака решения от Европейската комисия.

Според вицепремиера е парадоксално държава, която е хранила Източна Европа през миналия век, да внася 80% от плодовете и зеленчуците. Той смята, че има начин вносът от ЕС да бъде временно ограничен, когато е сезонът на продукцията у нас. Идеята е да се стимулира родното производство.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *