Каракачанов: Македонските политици на маса са добри българи, но иначе увъртат

Каракачанов: Македонските политици на маса са добри българи, но иначе увъртат

02 октомври 2019  |   0 коментара

Лидерът на ВМРО призова всички недоволни от решението на съда за освобождаването на Джок Полфрийман да се съберат в понеделник – 7 октомври, 9.00 ч. пред Съдебната палата.

Познавам македонските политици - на маса са добри българи, но като дойде въпрос да вземат решение, започват да увъртат - много е сложно, как да кажа, че имаме обща история. Те са като българските политици - извън ефира се разбират много добре, а пред обществото се карат.

Това заяви вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред БТВ по повод обсъждането на българската позиция за кандидатурата на Северна Македония за членство в ЕС. В понеделник на заседание при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония.

Имаме много лостове, моето предложение беше да използваме най-дебелия лост, да кажем - не започваме преговори, докато не признаете историята, заяви Каракачанов.

Нашите коалиционни партньори търсят по-гъвкав период. Не сме дали ултиматум, поясни той и допълни, че ще предложи още 2 варианта. Когато дойде време да ги обсъждаме в правителството, ще говорим пак. Винаги съм имал ясна позиция, не си сменям позициите, посочи той.

Лидерът на ВМРО даде пример с преговорния процес и отношенията Словения-Хърватска. При кандидатурата на Хърватия, Словения каза - да, принципно започва процедурата за членство, но първото междуправителствено заседание ще бъде, когато се започне изпълнение на конкретни условия.

Задължително да защитим историята и достойнството си. Да защитим хората, които са там и имат българско национално самосъзнание, призова Каракачанов.

Той изтъкна един от спорните моменти в работата на българо-македонската комисия - за народността на Гоце Делчев. Делчев дойде в българското военно училище, след което стана учител.

Представяте ли си подобен спор между Австрия и Германия, Гърция и Кипър - спор имат ли имат ли обща история, общ език, даде пример Каракачанов за нивото на нужните уточнения между двете държави.

Стига с тази югокоминтерновска политика, призова Каракачанов. Той даде пример, че преди години македонските учени са тръгнали към античната македонска история, а сега са се отрекли от нея.

Когато говориш с чужденец, по-лесно може да си поставиш условията. Когато говориш с брат си е по-трудно, обясни спецификата на преговорите той.

В новите учебници би трябвало да напишат, че Тодор Александров е добър българин, пожертвал живота си за българите в Македония. Има статии, собствени биографии, писма. Тодор Александров беше забраняван и в България след 1944 г., защото е антикомунист. Трябва да е до Раковски, Левски, Ботев, Захари Стоянов - защото е голям българин, каза Красимир Каракачанов по повод новата си книга.

Той цитира Енциклопедия Британика, според която Александров е единственият всепризнат и некоронован крал на българите в Македония.

С честна дума в Скопие не може да минеш, там възпитанието, отстъпчивостта на българските политици го приемат като слабост, поясни Каракачанов и призова да използваме механизмите на предприсъединителния процес. Няма друг народ, който да си е измислил своя нация, с която се самоконфронтира, заяви той.

Относно предизборната кампания и палежа на имот на кандидат-кмет от село Ясна поляна, Приморско, вицепремиерът заяви:

Не ми се ще да вярвам, че в 21 век така се прави предизборна кампания - ако започнем да се палим за избори в едно село, какво ще стане по-нататък.

Той не даде конкретни очаквания за резултати от изборите, потвърди съвместното явяване на ВМРО и НФСБ в Пловдив и Русе.

Лидерът на ВМРО коментира и казуса с нападания многократно и обиран ветеран-летец Дянко Марков. Проблемът е, че никой не иска да вземе отношение към циганския бандитизъм в държавата, няма да стане с тупане на топката и отбиване на номера”, каза министърът на отбраната.

В тази връзка от ВМРО внася законопроект, свързан с битовата престъпност. Една от предлаганите промени е за разширяване на обхвата на неизбежната отбрана.

Той обясни и защо партията му поиска закриването на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Според него заслуга за начина, по който живеят циганите в България в последните 30 години имат организациите като „антибългарския хелизинкски комитет“. Не съм чул в последните 25 години да защити българи жертви на подобни престъпления. Те се занимават само с правата на сепаратисти, изнасилвачи и убийци, а не на жертвите, обясни Каракачанов.

По думите му председателят на БХК Красимир Кънев е една от причините за скандала с решението за предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

Делото на ВКС е насрочено за понеделник – 7 октомври. Ние призоваваме всички граждани, които не са съгласни с решението на съда, да се съберат пред Съдебната палата в 9 ч. да си изразим мнението, призова лидерът на ВМРО.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *